Manu Chao haragszik a világra

Vágólapra másolva!
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő World Social Forum (Szociális Világfórum) egyik legismertebb vendége Manu Chao lesz - ő nem szokta elhallgatni a véleményét.
Vágólapra másolva!

A neoliberális globalizáció, az imperializmus minden formája ellen létrejött World Social Forum nem tartja önmagát mozgalomnak, sem szervezetnek, inkább egyfajta intellektuális térnek, ahol szabadon áramolhatnak a demokratikus gondolatok, ahol a civil társadalom csoportjai, érdekközösségei hallathatják hangjukat. 2001 és 2003 között a brazíliai Porto Alegrében rendezték meg a találkozót, 2004 januárjában Indiában volt, ezen 80 ezer ember vett részt, 130 ország 2660 szervezetét képviselve. Az idei ismét Porto Alegrében lesz, január 26. és 31. között, a cél ugyanaz, egy másik világ, egy "alternatív globalizáció" megteremtése.

A nagy komolyság mellett szórakozni is fognak a delegációk, 13 táncos előadás, 100 zenés show, koncert, 41 színházi előadás, 150 film várja őket. "A kultúrának fontos szerepe van ezen a fórumon, itt a világgal történő dialógus a művészeten keresztül zajlik" - magyarázta Marcos Barreto szervező a Rolling Stone magazinnak. Első alkalommal képviseltetik magukat szervezeten a latin-amerikai indián kultúrák, 150 törzs emberei lesznek jelen valamilyen formában. Az eseménynek természetesen hazai vonatkozása is van: egyfelől mennek magyarok is, másfelől február 11. és 16. között Budapesten lesz az konferencia, melyet a Porto Alegre-i esemény folytatásának tartanak.

A világról szerfelett lesújtó képpel rendelkező, politikai témákban habozás nélkül megszólaló Manu Chao a nyitónapon lép fel. A kiváló Mano Negra egykori énekesének már a szülei is szenvedtek a politika miatt: spanyolok voltak, de az egészen 1975-ig kitartó Franco-rezsim elől menekülvén Párizsig meg sem álltak. A négy-öt nyelven is éneklő (és ezeket egy dalban gyakran szándékosan keverő) Manu a rockot a francia sanzonnal, a skával, az algériai arab zenével és a latin-amerikai salsával keverő Mano Negra frontembere volt 1986-tól - beszédes név egy együttesnek, egyféle politikai ideológiát is jelképezhet andalúz anarchisták tisztelete.

Az eredetileg Oscar Tramor néven született zenész Magyarországon szélesebb körben már szólóban, az 1998-as Clandestino című lemezével futott be.