Újabb dzsesszóriás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Alig egy héttel Chick Corea budapesti koncertje után az egykori legendás fúziós dzsesszbanda, a Return Forever másik tagja, Al Di Meola is hazánkba látogat. A gitárvirtuóz augusztus 7-én, szombaton a Veszprémi Ünnepi Játékokon lép fel.
Vágólapra másolva!

"A hatvanas évek Amerikájában ha zenészként nőttél fel, gitárosként, és nem úgy akartál játszani, mint mondjuk Eric Clapton vagy Jimi Hendrix, akkor nem értették, hogy mit akarsz" - mondta egyszer Al Di Meola. Ennek ellenére soha nem volt gondja az érvényesüléssel: 1974-ben, alig húszévesen már a kortárs dzsessz élvonalába tört. "...egy átlagos péntek délután ülök a bostoni apartmanomban, amikor megszólal a telefon: Chick Corea hívott, hogy menjek át hozzá New Yorkba próbálni. Azonnal pakoltam és indultam; soha nem mentem már vissza a bostoni lakásomba" - emlékezett Di Meola arra a pillanatra, mikor elkezdődött legendás együttműködése Coreával.

A fúziós dzsessz műfaja talán azóta sem produkált olyan legendás felállást, mint amilyen a Return Forever volt a hetvenes években. A doboknál Lenny White ült, Chick Corea játszott a billentyűkön, Stanley Clark basszusjátéka mellett pedig Di Meola gitározott. Ekkora zenei egyéniségek mellett nem csoda, ha az együttes hamarosan felbomlott, de előtte még begyűjtöttek három Grammy-díjat. A tagok kivétel nélkül szólókarrierbe kezdtek, Di Meola első lemeze, a Land of the Midnight Sun egyből kitörő siker lett. Az ezt követő tíz évben hat újabb nagylemezzel jelentkezett, 1998-as lemezével, az Infinite Desire-ral pedig három hónapig vezette a Billboard kortárs dzsessz slágerlistáját.

Al Di Meola 1981-ben talán a világ leghíresebb gitár-trióját hozta össze: Paco De Lucia és John McLaughlin társaságában játszott. Közös albumuk, a Friday Night in San Francisco máig a világ legkeresettebb gitárlemeze, de a trió további két nagylemeze (Passion Grace and Fire, The Guitar Trio) is igen népszerű.

Az 1999-ben megjelent Winter Nights az első olyan albuma, ahol saját dalai mellett feldolgozásokkal (Peter Gabriel: Mercy Street; Paul Simon: Scarborough Fair) és új zenei koncepciókkal is jelentkezik. Az utóbbi években akusztikus és elektromos gitáron egyaránt játszik, de a fúziós dzsessznek már majdnem teljesen hátat fordított, mostanában inkább világzenei témákat dolgoz fel.

Al Di Meola most szombaton, augusztus 7-én a veszprémi vár történelmi környezetében lép fel, a Veszprémi Ünnepi játékok keretében. Előtte egy magyar gitárvirtuóz, Snétberger Ferenc játékát hallhatja majd a közönség. Az előadásra 5000 forinttól kezdődnek a jegyek, a legdrágább belépő pedig 9000 forintba kerül.