Három könyv

Vágólapra másolva!
E heti ajánlónkban egy kortárs orosz regényt, egy Picasso-életrajzot és egy könnyen fogyasztható krimit szemlézünk. Játsszon velünk, és ha szerencsés, nyerhet egy példány Vlagyimir Szorokin Kékháj vagy Henry Gidel Picasso című könyvéből!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Szorokin műve igazi kelet-európai botrányregény, és ebből talán a kelet-európaisága a fontosabb. Másképpen: nem pusztán a tabudöngetés a célja, noha Sztálin és Hruscsov - a regényben taglalt - elképzelt homoszexuális kapcsolata egy emberként háborította fel egész Oroszországot. A szókimondó, trágár nyelvezet és témaválasztás mögött azonban ott bújik a nagy tajga elvitathatatlan öröksége: Szorokin szavai Dosztojevszkij, Csehov és Nabokov szellemét idézik. A történet szerint a nagy klasszikusok klónjai a jövőbeli Szibéria egyik kutatóállomásán azon munkálkodnak, hogy előállítsák az írói munkafolyamatok energetizálását serkentő alapanyagot, ez lenne a címben szereplő kékháj. Mivel addigra Oroszország már Kína fennhatósága alatt áll, a kékhájat egy vonneguti fordulattal visszaküldik a múltba, megkezdődik a tér és idő összekeveredése, közben Szorokin pedig szorgalmasan hamisítja a múltat.

Miért ajánljuk:
Mert a kortárs irodalmat nézve jelenleg Oroszországban történnek a legérdekesebb dolgok. A szoc-artként vagy posztszovjet posztmodernként aposztrofált irodalmi generáció (Szorokin mellett Jerofejevet és Pelevint érdemes említeni) jelen pillanatban az egyetlen, amely világos irányelvek szerint próbálja feltámasztani, avagy végleg vérbe fojtani a modern regényt. Ahogy kortársai, úgy Szorokin sem tud dönteni az újrealizmus és a posztmodern között, az éleslátás és a töredezettség kettőséből azonban rendre új, előremutató regényforma születik. Azok, akik úgy gondolják, hogy legpontosabban Ellis talált rá az X-generáció hangjára, mindenképpen kezdjék el Szorokin nevét ízlelgetni. Erre jó alkalom kínálkozik szombaton 16.00-tól a Sziget Fesztiválon, ahol a műfaj egyik legismertebb magyar képviselője, Hazai Attila olvas fel a könyvből. A felolvasás az Octopus összművészeti sátorban lesz.


Megjelent:
A Jaffa Kiadó gondozásában

Ára:
1990 Ft

Egy fellengzős, társaságban felhasználható mondat a szerzőről:
"Szorokin a szocreál kiforgatásával és dekonstruálásával hoz létre újat..."

Szorokintől magyarul:
Hívat az igazgató
Gyászbeszéd
Búcsú a sortól
Dostoevsky trip

Hasonló könyvek:
Viktor Pelevin: A rovarok élete; Generation 'P'
Viktor Jerofejev: Élet egy idiótával; Férfiak