A világot jelentő színpad

Vágólapra másolva!
Idén egyértelműen a Világzenei színpad programja a legerősebb a Szigeten. Ez az a színpad, ahol az adott műfajon belül a legtöbb, a világ mai élvonalához tartozó előadó lép fel. A világzenei slágerlisták jelenlegi és az elmúlt egy évben volt éllovasainak átfogó kínálatát kapjuk, még az előző éveknél is inkább. Ezek az előadók persze nem mind ismertek itthon, de most segítünk megismerni őket, hogy világos legyen, mit nem szabad kihagyni.
Vágólapra másolva!

Szerda:

Az első nap rögtön két nagy sztárral indít. A Lhasa (18.00) kanadai zenekar, mexikói gyökerű énekesnővel. Latin ihletettségű, de nem különösebben tempós zenét játszanak, spanyolul és angolul egyaránt énekelnek. A The Living Road című lemezük idén február és július között végig a világzenei slágerlista élvonalában volt, vezette is azt. A Con Todo Palabra című számuk pedig az utóbbi hónapok legszebb dala a műfajban.

Közvetlenül utánuk lép fel Rokia Traoré (19.45), a Maliból származó, de Franciaországban élő énekesnő, aki szintén egyértelmű világsztár. Bowmboi című lemeze 2003-ban 12. lett az év összesített világzenei ranglistáján.

A nap másik két szereplője sem kis név. A Warsaw Village Band (17.00) lengyel zenekar, zenéjüket saját maguk biotechnónak nevezik. A Klezmaticsot nem kell bemutatni, sokszor játszottak már Magyarországon, de ez nem kisebbíti érdemeiket.

Csütörtök

A nap legnagyobb sztárja egyértelműen Omara Portuondo (21.30), a kubai Buena Vista-mozgalom legismertebb nőtagja, igazi sztár. Az Orchestre National de Barbés (19.45) nem ennyire ismert, de még az is lehet, hogy koncertje izgalmasabb lesz. A zenekar Párizsban élő, észak-afrikai országokból származó zenészekből áll, zenéjük is marokkói, algériai elemekre épül.

Péntek

Ezen napon Daniele Sepe (19.45) a kiemelt ajánlatunk. A nápolyi Sepe zenei polihisztor, mindenféle műfajban alkot, és mindegyikben magas színvonalon. Tavalyi Anime Candide című lemeze az év legjobbjai között volt, s valószínűleg csak azért nem ért el kiemelkedő helyezést a ranglistákon, mert éppen sokszínűsége miatt sokan nem nem tekintik világzenének, amit csinál. Nem húzhatók rá világzenei vagy műfaji sabolonok sem, ezért is volt nehéz még ebben a műfaji konjunktúrában is kiadót találnia. Számos lemeze gyakorlatilag magánkiadásban jelent meg, míg tavaly a Warner megjelentett tőle egy válogatás-CD-t (címe Senza filtro).

Szintén pénteken lép fel az Orchestra Baobab (21.30), húsz év után újjáalakult öregfiúk Szenegálból, afrikai és latin elemeket vegyítenek zenéjükben. A Kolinda (18.15) magyar zenekar, amelynek lemezei a rendszerváltás előtt, a hetvenes években csak Franciaországban jelenhettek meg. Itthon nagyon ritkán volt alkalom látni őket az utóbbi évtizedekben.

Szombat

A Parno Graszt (17.00) jelenleg az egyik legismertebb magyar roma zenekar külföldön. Fellépésük nem nevezhető pótolhatatlan lehetőségnek megtekintésükre, hiszen elég gyakran koncerteznek, de érdemes megnézni őket. Egyébként a világzenei listákon ritkán megforduló magyarok egyike a zenekar: 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemezük 47. lett az év összesített listáján.

A Mostar Sevdah Reunion (18.15) bosnyák zenekar, a balkáni zenei konjunktúrából megismert előadóknál kicsit törökösebb hangzású, kevésbé umcaccás, de lendületes zene.

Szombaton lép fel még a brit, Magyarországon már sokszor megfordult Chumbawamba és a szintén brit reaggae-zenekar, a Misty In Roots.

Vasárnap

Nagyon erős nap. Ricardo Lemvo és a Makina Loca kezd 17 órakor. Ők húzónevek: a kongói születésű, de Los Angelesben élő Lemvo kongói és salsa elemeket vegyít zenéjében. Ay Valeria című lemeze az idei év egyik legjobbja.

19.45-kor jön az Oi Va Voi, papíron az egyik legnagyobb név: 2003-ban második lett az év lemeze választáson a Laughter Through Tears című lemezük. A londoni zenekar kelet-európai zenei elemekre épít, elektronikus hangszereléssel. Az A csitári hegyek alatt feldolgozásáról az [origo] is írt tavaly.

21.30-kor Rachid Taha lép fel, az algériai rai egyik legismertebb képviselője. Szereplésének szenzációértékét csökkenti, hogy májusban szerepelt a Millenárison, de aki akkor nem látta, az semmiképpen se hagyja ki.

Hétfő

A Mardi Gras BB német zenekar, akik New Orleans-i hagyományokra építő funkot játszanak. A Besh O Drom a főváros méltán népszerű zenekara, akiknek Nekemtenemutogatol című lemeze az egyik legelőkelőbb helyezést érte el magyar zenakarok közül - 2003 elején 18. is volt a világzenei slágerlistán. Az Afro Celt Sound System afrikai-ír-techno keverékével vált ismertté.

Kedd

A nap tényszerűen kettő, gyakorlatilag három magyar zenekarral indít. A Romano Drom szintén magyar roma zenekar, amelynek Ando Foro című lemeze 5. is volt (még 2002-ben) a világzenei slágerlistán. A Makám a Kolindával rokon (zeneileg és személyekben egyaránt). Boban Markovic pedig ugyan nem magyar, de annyit szerepel az országban és olyan népszerű, hogy valószínűleg mindenki ismeri, aki fogékony a világzene balkáni irányzatára.

A nap - és a hét - zárásaként a tavalyi év legemlékezetesebb fellépője tér vissza: a mexikói Los de Abajo a 2003-as Sziget legjobb koncertjét adta. A ska-salsa zenekar épp tavaly ilyentájban jelentette meg LatinSkaForce című lemezét, amit a koncert után hosszú sorokban vásároltak meg az emberek a helyszínen papírdobozokból.