Koncertdömping Pécsett

Vágólapra másolva!
Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg hazánk mediterrán nagyvárosának kulturális fesztiválhetét, a kimondhatatlan nevű ICWIP-t, egyszerűbben az International Culture Week in Pécs névre hallgató rendezvényt. A július 23. és 31. között meghirdetett kultúrhét idén a rEUnion mottójával száll síkra az európai együtt gondolkodás és a frissen csatlakozott államok összetartása mellett, de természetesen jut majd idő koncertekkel dúsított utcabálozásra is.
Vágólapra másolva!

A fesztivál szervezői felismerték, hogy bár a nemzetközi vitafórumok, előadások és szemináriumok jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a régió fiataljai megismerjék egymást, az igazán fontos dolgok nem a tárgyalóasztalnál, hanem a küzdőtéren dőlnek el. Ennek szellemében péntektől péntekig minden estére meghívtak legalább egy zenekart Pécs városába: hirdessék ők az összetartozás és a tolerancia hangzatos igéit. A kultúrhét programját szemlélve el kell ismernünk: alapos munkát végeztek, az ICWIP zenei felhozatalát bármelyik vidéki fesztivál nagyszínpada megirigyelhetné.

Július 23-án, pénteken egyből a hazai antirasszista és multikulturális törekvések első számú zászlóhordozóját, az Anima Sound Systemet hallgathatjuk meg Pécs belvárosában. A Prieger testvéreket talán senkinek sem kell bemutatnunk. Bár hallani olyan véleményeket, hogy legújabb, tavaly megjelent Aquanistan című albumukkal tőlük szokatlan módon sekélyebb vizekre eveztek, mégis nagyon nehéz nem kedvelni őket.

A hétvége hátralévő része az acid-rock jegyében telik: szombat este a Korai Öröm, vasárnap pedig a Colorstar torzít a Sétatéren. A két zenekar a kilencvenes években hódító útjára induló acid-rock hullám nagy nyertesei közé tartozik: rajtuk kívül egyedül a Quimby és a Másfél tudott a mai napig talpon maradni. A Colorstar hamarosan új nagylemezzel rukkol elő, néhány számot talán már az új albumról is játszanak majd.

Hétfőn a balkáni, román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöző Besh o droM lép a Sétatér színpadára. Sokan már az együttes neve hallatán téves asszociációkra hajlamosak, pedig a Besh o droM egy lovári cigány mondást takar, jelentése: Üld meg az utat!

A következő este főszereplője a mostanában egyre többet turnézó Neo lesz. Nem csoda, hogy a hazai elektronikus szcéna egyedüli popsztárjai járják az országot: állomásonként több, mint tízezer rajongó volt kíváncsi a fellépésükre. Ha Pécsre is ekkora közönséget vonzanak, bajosan lehet majd elférni a Sétatér környékén.

Besh o droM


Szerdán egy másik világzenét játszó együttes, a Djabe ad koncertet. A hazai hagyományoktól eltérően azonban ők forrásaikban messzebbre nyúlnak a Balkánnál: hangzásukban az arab, afrikai és indonéz elemek egyaránt fellelhetőek, emellett pedig a fúziós dzsessz határozza meg az általuk játszott zenét.

Csütörtökön egy még kevésbé ismert, siklósi illetőségű zenekar, a Peet lép fel. Önálló nagylemezük még nem jelent meg, de a tavalyi és az idei szezonban már az összes nagyobb fesztiválon részt vettek, érdemes rájuk odafigyelni. A helyiek mellett hazánk egyetlen híresebb lounge-zenekara, a Toy Division is zenél egy kicsit.

A pécsi kultúrhét utolsó napján három zenekar is koncertezik majd: elsőként a Shannon, akik ír és kelta motívumokkal kavarják fel a hagyományos rockzenét. Őket követi a ICWIP egyetlen külföldi fellépője, a török LPG, azaz a Lost Paradise's Guys. Nevükhöz mérten az együttes tagjai sem veszik túl komolyan magukat: egyetlen céljuk, hogy népszerűsítsék a török rockot. A fesztivál utolsó fellépője a Jávori Sound Machine lesz: a 2002-ben alapított zenekar a magyar népdal, a dzsessz, a kortárs és a latin zene stílusjegyeit ötvözi.