Dylan megírta élete történetét

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban jövő héten jelenik meg Bob Dylan Chronicles, Vol. 1 című önéletrajzi kötete. A hatvanhárom éves rocksztár elmondása szerint a memoár megírása csöppet sem volt annyira szórakoztató, mint azt kezdetben gondolta.
Vágólapra másolva!

"Én dalszövegeket szoktam írni" - nyilatkozta a Newsweek-nek adott interjújában Dylan. "A dalaimban pedig rendszerint szimbólumokkal és metaforákkal fejezem ki magamat. De amikor az ember saját életéről ír könyvet, akkor az igazságot kell papírra vetni, amit nem lehet félreérteni."

Dylan saját bevallása szerint egyáltalán nem élvezte a könyv megírását. "A legtöbben nem vesszük figyelembe, hogy amíg írással foglalkozunk, egyáltalán nem élünk. Hogy is hívják ezt? Fennkölt elszigetelődés? Hát számomra ez egyáltalán nem volt fennkölt élmény" - számolt be írói tapasztalatairól az énekes.

A Like a Rolling Stone szerzője több mint három éven keresztül pötyögte le élete történetét egy hagyományos írógépen. Könyvében arról is számot ad, hogy milyen érzés, ha valakit a hatvanas évek lelkiismeretének hívnak.

"Ez egy érdekes dolog. Egész életemben csak dalokat írtam, jóllehet olyanokat, amelyek szókimondóak voltak, és általában új oldalról világították meg az igazságnak nevezett valamit. Erről azonban én sem tudtam többet, mint az átlag, és azt a generációt, amelyik szóvivőjének választott, még kevésbé ismertem."

Dylan beszámolója szerint házassága és gyerekei születése megváltoztatta az életét. "Arra ébredtem, hogy sebezhető vagyok, és egy egész családot kell megvédenem. Persze a korabeli sajtóban egyáltalán nem így ábrázoltak."

Egy közelmúltban adott interjújában azonban végre arról is beszélt, hogy valójában miként érezte magát a hatvanas években. "Valóságos rémlátomásként éltem meg mindennapjaimat" - mesélte, miközben visszaemlékezett arra, hogy mit kellett kiállnia, mikor menekülni volt kénytelen őrült rajongói elől, akik sokszor a munkájában is akadályozták. Attól rettegett, hogy esetleg meg akarják őt vagy családtagjait támadni saját házában, és még lőfegyvert is tartott magánál. Meg akart tőlük szabadulni, s ezért New York állam egyik nyugalmas, eldugott helyén keresett és talált magányt maga számára.

"A hatvanas évek eleje valóságos álomutazás volt számomra, amelynek egyszer csak vége szakadt" - emlékezett vissza Dylan. A Sunday Telegraph kérdésére azt is megerősítette, hogy akkoriban közel állt az idegösszeomláshoz.

Az énekes könyvében végre szabadon hangot adhatott a kritikusokkal szembeni ellenérzéseinek is: "Elegem van abból, hogy a szövegeimet agyonértelmezik, és ezáltal olyan figurának állítanak be, mintha én volnék a forradalom zászlóhordozója" - jelentette ki Dylan.

A Masked and Anonymous forgatásán


Egy héttel a Chronicles, Vol. 1 megjelenését követően egy másik kötet is kapható lesz a boltokban: a Lyrics: 1962-2001 aktualizált, frissített verziója, ebben megtalálható a zenész-szövegíró szinte összes dalszövege. 1971-ben már volt ennek előzménye, akkor jelentették meg az első válogatást.

A Blowin' The Wind, a Just Like a Woman, a Don't Think Twice, It's Allright és sok más korszakos jelentőségű dal szerzője és énekese közel nyolcvan albummal büszkélkedhet a pályakezdése óta eltelt több mint negyven év során. Dylan több lemeze jutott a listák élére, tehetségét Grammy-díjjal is elismerték. A Things Have Changed című filmdalért 2001-ben Oscar-díjat kapott. Nemrégiben mutatták be szereplésével a Masked and Anonymous című filmet, amelynek zenéje külön albumon is megjelent.