Bob Dylan szélhámosnak érezte magát

Vágólapra másolva!
Az énekes közel húsz év után először adott tévéinterjút. Eljött nála a visszanézés, a múltba tekintés időszaka, ennek jele nemrégiben megjelent könyve is. Szerényen válaszolt a kérdésekre, a sikert múló dolognak tartja - és szerinte túlértékelik őt a rajongók.
Vágólapra másolva!

Dylan több mint negyven albumot adott ki hosszú karrierje során, több mint ötszáz dala jelent meg különböző lemezeken. A színpadon is igen aktív: száz koncertet ad évente.

"Soha nem tartottam magam egy nemzedék szócsövének, ha mások annak kiáltottak is ki a hatvanas években" - egyebek között így vallott Bob Dylan, az élő folkrock-legenda, aki 19 év óta a minap adott először tévéinterjút.

"Akkoriban olyanokat mondogattak, hogy 'Te vagy a próféta', meg 'Te vagy a megmentő', de én soha nem akartam próféta, vagy megmentő lenni. Akkor már inkább Elvis. El tudtam volna képzelni, hogy olyan legyek, mint ő" - mondta Bob Dylan a CBS 60 Minutes című műsorában.

A tévében vasárnap sugárzott interjúban arról beszélt, hogy a hatvanas években ezért a sok imádatért szélhámosnak érezte magát. "Olyan volt, mintha az ember egy Edgar Allan Poe történetben lenne. Egyszerűen nem az vagy, akinek tartanak" - mondta.

"Ha megnézik maguknak a dalszövegeimet, nem hiszem, hogy bármit találnak bennük, amiből az derül ki, hogy valakik, vagy valami szóvivőjévé - vagy zászlóvivőjévé - akarom megtenni magamat, tényleg nem" - tette hozzá Dylan.

Az előadó egyik számát, a Like a Rolling Stone című szerzeményt találta minden idők legjobb dalának a neves Rolling Stone magazin - ez persze Dylant is büszkeséggel tölti el, de nem tulajdonít különösebb fontosságot neki. A legjobb ötszáz szerzemény közt további tizenegy Dylan-kompozíció található, de ez az adat sem érdekli túlzottan. "Hát, ezeken a listákon elég gyakran cserélgetik a neveket. Nem nagyon figyelek ezekre" - legyintett a hatvanhárom éves zenész.

Nemrégiben jelentette meg emlékeinek egy részét, Chronicles: Volume One címmel. A CBS szerint még két további kötetre számíthatnak a rajongók. Az elmúlt szűk két hónapban a vásárlók elkapkodták Dylan könyvét, így még inkább valószínű a folytatás. Idén még az irodalmi Nobel-díjra is esélyesnek tartották a több generációnak készült, elgondolkodtató, tartalmas dalszövegei miatt.

Az önéletrajzi könyv jól fogy, ennek a kiadó, és Dyan kollégái is örülnek. "Nagyon jól megírta az emlékeit, ez egy egyedülálló cselekedet. Az első kötet különleges és meglepő" - kommentálta a Dylan életének legfontosabb mérföldköveit, legjelentősebb állomásait bemutató írást a muzsikus szóvivője.

A 304 oldalas könyv október 12-én került a boltokba, majd követte a Lyrics: 1962-2001 című kötet aktualizált, frissített verziója, ebben megtalálható a zenész-szövegíró szinte összes dalszövege. 1971-ben már volt ennek előzménye, akkor jelentették meg az első válogatást.