Megfőzött, szétvert, felgyújtott lemezek

Vágólapra másolva!
Bár a Do They Know It's Christmas? című dal újabb verziója jól fogy, nem mindenki elégedett a szerzeménnyel. Egy internetes oldalon egyenesen arra szólítják fel a vásárlót, hogy vegyen sokat a cédéből, majd semmisítse meg haladéktalanul.
Vágólapra másolva!

Sokan megveszik a húsz évvel ezelőtt nagy sikert aratott, jótékonyságból felvett, Do They Know It's Christmas? című dal újabb verzióját, így kissé megnyugszanak, hogy ők már megtették a magukét, így segítettek a éhező etióp gyerekeken. A cédé azonnali megsemmisítésére felszólító honlap készítői szerint viszont egy nagy baj van a dallal: az, hogy borzalmas.

A honlap szerkesztőinek nem célja, hogy a vásárlástól elvegyék a potenciális vevők kedvét. Ellenkezőleg, ők is felszólítják a hezitálókat, hogy vegyenek minél többet a korongból, hogy minél több pénzt tudjon átutalni a Band Aid Trust a nélkülözőknek - ám utána felkérik az adakozó vásárlót, hogy "végezze ki" a kislemezt.

A beküldött fényképek nem éppen hétköznapiak: akad olyan, aki brutálisan, kandallóban égő tűznél perzseli meg a cédét, más pedig összetöri, és úgy főzi meg. Egyes fotókon az látható, amint harapófogóval és hegesztőpisztollyal dolgozza meg valaki a kislemezt, más pedig modern Robin Hoodként íjjal és nyílvesszővel teszi tönkre a mai brit popsztárok által felvett muzsikát tartalmazó korongot, de akad olyan versenyző is, aki grillsütővel próbálkozik, közepes lakástüzet kockáztatva. Az új verzióval sokan elégedetlenek: egyesek olajban kisütik a cédét, mint egy szimpla tükörtojást - mások viszont fúróval, szöggel és kalapáccsal esnek neki, vagy éppen mikrohullámú sütővel kísérleteznek.

Paul McCartney, Dido, Robbie Williams, Bono, Jamelia - csak néhány név a hosszú listáról: ők készítették az 1984-es, jótékonysági célból írt és előadott dal új verzióját. Itt lehet megrendelni. A húsz évvel ezelőtti dalra és klipre is sokan emlékezhetnek még, szerepelt benne George Michael, Boy George, a Duran Duran, a Bananarama tagjai, Phil Collins, Paul Young, Sting, természetesen a szellemi vezér, Bob Geldof - és még igen sokan.

Az első napon 72 ezer példány fogyott az újabb verzióból, a hírekre a szóvivő igen elégedetten reagált. A BBC-nek adott nyilatkozatában jelezte, hogy az első héten ez 250 ezer és 600 ezer példány közti eladási számot jelenthet.

Végül a kislemezből 300 ezer darabot adtak el egy hét alatt, a vásárlók között volt Tony Blair brit miniszterelnök is, aki két korongot vitt haza. Az anyag vezeti a brit kislemez-listát. Összehasonlításként 20 évvel ezelőtt karácsonykor ugyanennek a dalnak az eredetijéből 750 ezer darab fogyott az első héten, majd később meg sem állt 3,5 millióig. A mostani változat is nagy valószínűséggel legalább karácsonyig listavezető lesz, de az eladott példányszámot nehéz megjósolni, mert az internetről is letölthető.