Tankcsapda: a legjobb mérgek

Vágólapra másolva!
Tizenöt éves a Tankcsapda, de csak egy pillanatra álltak meg pihenni, ünnepelni. Megjelent egy összefoglaló válogatás, kaptak tortát is, de a rock and roll rugója persze nem áll le: jelenleg koncertturnén van a banda - de már nem sokáig. Idén még láthatóak, aztán jön egy több hónapos szünet, mikor lehet ejtőernyőzni, bélyegsorokat rendezni, guppikat etetni, olvasgatni és családi életet élni. Jövő nyártól aztán jöhetnek a fesztiválok, majd egy újabb turné.
Vágólapra másolva!

A legjobb mérgek című best of válogatás két cédén terpeszkedik, két új dalt is tartalmaz a klasszikusok (Mennyország Tourist, A rock and roll rugója, Gyűrd össze a lepedőt, A legjobb méreg) mellett. Tizenöt év után már nem ciki gyűjteményt kiadni - nem úgy, mint a mesterségesen összerakott, ám két-három album után önmagától feloszló, felejthető popcsapatok esetében.

Tíz éve, öt éve sem volt könnyen elképzelhető egy igazi, kissé szakadt, tornatermi kollégiumi buli - ahol beülnek a fiúk ölébe a lányok - TCS-számok nélkül, mint ahogy a nagyobb, nyári fesztiválokon is rendre feltűntek a fekete, kissé kopott Tankcsapda-pólók - és persze a zenekar tagjai. A sikerszéria folytatódik, a talán legnagyobb aktív rajongótáborral rendelkező hazai rockegyüttes továbbra is a fiatalok kedvence - holott a velük felcseperedő generáció tagjai már nem lázadnak annyira, leköti figyelmüket a pelenka növekvő ára, a biztosítóváltás, a talpraesett könyvelő utáni hajsza. A mai kamaszok szintén ráharaptak a Tankcsapda zenéjére, de azért így is élményszámába megy, ha egy egész gyereküdülőnyi kissrác üvölti a strand büféje mellett állva, ketchupos-mustáros hot-doggal a kézben, morc tanári pillantások kereszttüzében, a rádióval szinkronban, hogy "Egy szemétdombra szültek!"

Augusztus 7-én lépett volna színpadra a Tankcsapda a Sziget fesztiválon, ám a frontember egészsége mellett a koncert is veszélybe került: pár nappal a buli előtt - ugrás után - rosszul landolt. "Röviden és tömören: egy ejtőernyős leszállás során elmértem a távolságot, így nagy sebességgel földbe csapódtam. Nyitott ejtőernyővel, persze. A lábam és a gerincem sérült, jelenleg egy kórház foglya vagyok" - panaszolta akkor Lukács, de a hívek megnyugodhatnak, már minden a régi, minden működik.

A Moby Dickkel és a Cadáveres de Tortugasszal közös turnéjuk épp a napokban zajlik, Budapesten december 17-én lépnek fel, Debrecenben pedig 29-én, a Főnix csarnokban zárnak, a Zanzibárral kiegészülve. Mikor mi felhívtuk a frontembert, Lukács Lacit, akkor is épp úton voltak, így csak röviden faggattuk. Szorgalmas, rendes zenészként már délelőtt 11-kor az országúton találtuk őket: épp az esti, dombóvári buli helyszínére igyekeztek.

tankcsapda.com

Mennyiben más a mai Tankcsapda, mint a korábbi?
- Természetesen van különbség. Én remélem, hogy a változás egyben fejlődésnek is tekinthető. A lényeg, azaz a zene szeretete ellenben semmit nem változott.

Tizenöt év alatt akadtak tagcserék is a bandában. Mit hoztak ezek a változások?
- Ha ugyanaz a három ember alkotná a zenekart, mint kezdetkor, akkor is más lenne a mostani zenekar, más lenne a hangzás. A személyi változások mellett mi is fejlődtünk.

Tizenöt éve száz embernek játszottatok, most ezreknek - így nagyobb a felelősség. Tudatosabban írtok dalszövegeket?
- Szerintem a szövegek megírásánál egyáltalán nem számít a felelősség. A szöveg magától jön. Ha aztán kezd összeállni egy komplett anyag, készül a lemez, akkor aztán lehet gondolkodni ezen. Természetesen akkor kezdődik egy szelekció, de az a jó, ha saját ritmusukban mennek a dolgok.

Úton vagytok, decemberben is sok koncertetek lesz. Mit terveztek jövőre?
- A jövő év elején nem dolgozunk, az első pár hónapban úgymond szabadságra megyünk. Pihenős időszak lehet, mindenki lehet a családjával, élhet végre magánéletet, utazgathat. Nyáron aztán jönnek a nagy fesztiválok, azokon ott leszünk, majd újabb dalokat is felveszünk. Turné is lesz persze, de csak jövő ősszel. Az új számokat pedig összerakjuk, de a következő stúdióalbum - terveink szerint - csak 2006 tavaszára lesz a boltokban.

Nagyon sokan szeretik a bandát, komoly rajongótáborral bírtok. Miért pont ti, és nem más rockegyüttes?
- Nálunk fontos mindenki, aki eljön a koncertre, legyen az gyerek vagy idősebb. Igen sok fiatal srác szeret minket, ami jó. Ez talán annak is köszönhető, hogy a média is változott, a tömegízlés sem csak a műanyag zenéket fogadja be, így a Tankcsapda mellett más, igényesebb együttesek is fókuszba kerültek. De vonatkozik ez a filmre, más művészetekre is.

Pont a Sziget fesztivál előtt volt egy ejtőernyős baleseted. Minden rendben?
- Igen, szerencsére olyan volt a sérülés jellege, hogy nem kellett műteni a gerincemet. Minden rendben működik, a 15 éves jubileumi koncertturnénkon vagyunk, épp úton. Ma Dombóvár, holnap Pécs lesz a helyszín.