Stinget, Lennoxot követi Stevie Wonder

Vágólapra másolva!
A Billboard Music Awards decemberi díjkiosztó gáláján Stevie Wonder életműdíjat vehet át, az elismerésre a napokban jelölték a világszerte nagy becsben tartott énekest, zeneszerzőt és billentyűst.
Vágólapra másolva!

Az ötvennégy esztendős, születésétől világtalan Wonder valóban a világ könnyűzenei életének egyik csodája. A pályakezdése óta eltelt négy évtizedben kiadott megszámlálhatatlan kis és nagylemeze közül csak a Billboard listáján 13 albuma és közel harminc kislemeze állt az első helyen. Szépen gyűjtött Grammy-díjakból is: 19 arany gramofonocskát kapott.

Mostanában is folyamatosan turnézik ugyan, lemezt azonban elég keveset adott ki, főként régebbi sikereiből készült válogatásai jelentek meg az utóbbi években, igaz, ezeket is könnyűszerrel el lehet adni.

Wonder a Billboard életműdíjának (Century Award) már a tizenharmadik kitüntetettje. Előtte ebben az elismerésben részesült George Harrison, Buddy Guy, Billy Joel, Joni Mitchell, Carlos Santana, Chet Atkins, James Taylor, Emmylou Harris, Randy Newman, John Mellencamp, Annie Lennox és Sting. Nem vitatva az eddigi kitüntetettek érdemeit, legfeljebb az a meglepő, hogy még csak most kapja meg a díjat. Stingnek tavaly egyébként éppen Stevie Wonder adta át a Billboard életműdíját.

A Billboard legjelentősebb elismerését 1992 óta ítélik oda, a Billboard megjelenésének 100. évfordulójának méltó megünneplésére alapította a zenei szaklap akkori főszerkesztője, Timothy White és a lap kiadója Howard Lander, a lap kiadója. Az indokolás szerint Stevie Wonder élő amerikai ikon, aki nemcsak a rhythm and bluest, hanem általában a könnyűzenét is megújította, és egész eddigi pályafutásával jelentős hatást gyakorol a fiatal zenésznemzedékre.

Stevie Wonder Steveland Morris született, művészneve annak szól, hogy csodagyereknek számított, hiszen tíz éves korában kiválóan zongorázott, harmonikán játszott és dobolt. A hatvanas évek közepétől lemezei felkerültek az amerikai listákra. Nem maradt meg a fekete zene mellett, műsorára tűzte Bob Dylan híres dalát, a Blowin in the Wind-et és a Mr.Tambourin Man-t, a Doorstól pedig a Light My Fire-t, nagy sikere volt Paul McCartneyvel közösen készített Ebony and Ivory-nak.

Emlékezetes "saját" sikerei a For Once In My Life, a Yester Me, Yester You, Yesterday, az I Just Called to Say I Love You. Stevie Wonder bekerült a dalszerzők halhatatlanjai közé. Megkapta a Polar-díjat, amelyet a zenei világ Nobel-díjának tartanak. Előadói sikerei mellett nem elhanyagolható, hogy hangszerelőként a producerként is a legjobbak közé tartozik.