Akiket nem lepett meg az Idióta sikere

Vágólapra másolva!
Magabiztos a Green Day, és van is mire büszkének lenniük: az American Idiot - melyet az [origo] látogatói megjelenésének napján ingyen meghallgathattak - a listák élén tanyázik, és a közönség is "veszi a lapot". A punkrock-operával kockáztattak, de a siker nem lepte meg őket. A tagok szerint ez az együttes legjobb lemeze.
Vágólapra másolva!

"Ha van olyan tanács, amit én kaptam vagy amit én tudnék adni, akkor az az, hogy ha pontosan azt teszed, amit tenni akarsz, soha nem nézel hátra, akkor a dolgok megoldódnak, működnek, és ez lelkesíti az embereket" - nyilatkozta Billie Joe Armstrong az MTV Newsnak az új lemezzel kapcsolatban. Az American Idiot így készült, a terv működik, hiszen hamar a lista élére ugrott az album.

Volt némi kockázat abban, hogy egy punkrock-operával rukkolnak elő, és a Busht támadó szövegnek is megvolt a rizikója (például az, hogy kevesebb republikánus-szimpatizáns ballag el érte a lemezboltba), az együttes mégsem mélázott sokáig, tette, amit kitervelt. "Én nagyon sok mindent tanultam a zenén keresztül, sőt többet, mint az iskolában. A hatvanas évek zenekaraira és a hetvenes-nyolcvanas évek punkbandáira gondolok" - mondta a frontember a dalszövegek és a szövegírók felelősségéről, a téma jellemformáló szerepéről.

Armstrong szerint sokan politizálnának a dalokkal, de nem merik megtenni. "Úgy látom, hogy az a legnagyobb gond a rockbandákkal, a popzenekarokkal, hogy félnek attól, hogy kárt okozhatnak féltve őrzött karrierjükben" - tűnődött. Szerinte ők nem hibáztak, és ezt az is bizonyítja, hogy az American Idiot kislemez a Billboard Modern Rock listájának élén tanyázik, és oda igyekszik a Broken Dreams című dal is.

"Mi csak jól akartuk érezni magunkat. Ambiciózusak voltunk, el akartuk készíteni a legjobb lemezünket. Kétségkívül Billie állt a kormányrúdnál, ő irányította a dolgokat. De ez egy nyitott fórum volt, ha bárkinek volt ötlete, beleszólhatott. Valóban sikerült kiválasztanunk a legjobbat abból, amink volt" - tette hozzá Mike Dirnt.

A Jesus of Suburbia is kedvelt szerzemény, ámbátor kissé hosszúra sikeredett. "Szerintem a DJ-k azért szeretik ezt a számot, mert felteszik a lemezjátszóra, és utána kimehetnek elszívni egy cigit" - tűnődött Tré Cool, aki szerint ez a dal a hossza miatt (9 perc) még sztriptíztáncosnőknek is kiváló választás: egyfelől sokáig lehet vetkőzni közben, másfelől lényegesen több bankót gyömöszölnek a férfiak a női bugyiba a nóta végére.