Ingyen végighallgathatod az új Rammstein albumot!

Vágólapra másolva!
Szeptember 27-én jelent meg a hattagú német rockzenekar negyedik nagylemeze, a Reise, Reise. A katonás jellegű, németül éneklő együttes szigorú muzsikája nem változott sokat. Régebben párnán lévő keresztről, lángoló ágyról és tőrről lenyalt vérről énekeltek - ezúttal kicsit több a politika.
Vágólapra másolva!

Honnan a zenekar neve? Ramstein, egy m-mel, egy amerikai légierőbázis Németországban, ahol egy 1988. augusztusában tartott légibemutatón három repülőgép összeütközött, és egyik a közönségre zuhant. A katasztrófa során hetvenen vesztették életüket, és több százan szenvedtek súlyos (többnyire égési) sérüléseket. A kevéssé metálos változat: a Rammstein ütközőkövet, járdaszegélyt jelent. A névhez persze megfelelően komor zene is társul, így az ijedősek ne hallgassák egyedül, sötétben...

Az 1993-ban alakult német csapat három év után a tőlük megszokott kemény hangzással és minimalista dalszövegekkel tér vissza. A Mein Teil című, első kislemez rögvest helyen nyitott a német listán, ami kezdetnek igen bíztató teljesítmény. A zenekar második kimásolt kislemeze az Amerika című szám - és ebből a németórákat ellógó, inkább vécében cigiző hazai metálrajongók is igen könnyen kitalálhatják, miről is szól a dal.

"We're all living in Amerika, Amerika ist wunderbar" - hangzik a mély, komor hangon előadott, kissé ironikusnak tűnő refrén a Miki egeret és a Coca-colát is megemlítő dalban. "This is not a love song" - hangzik el a hörgés közvetlenül a gitárszóló előtt, nehogy valaki nagy naivitásában bedőljön a látszólagos dicséretnek. Hogy egészen egyértelmű legyen a kép, az Amerika kislemez borítóján egy őrült látható, pisztoly csövével a szájában, közvetlenül az Egyesült Államok lobogója előtt.

Hogy meglegyen az egyensúly, a következő szám a Moskau, így nem csak a nyugati világ kapja meg a magáét a társadalompolitikai kérdéseket feszengető, a nép és a különböző kultúrák problémái iránt fogékony zenekartól. Moszkvát például egy púderezett, kövér nőhöz hasonlítja, aki pénzért bármire hajlandó.

Az Amerika-hoz készült klip rendezője Jörn Heitmann, aki az Ich Will és a Sonne című klipet is rendezte. A forgatásra egy Berlin melletti városban, Rüdersdorfban került sor augusztus elején.

Az egykori NDK területéről származó zenekar - mely bekerült a német Viva Comet "legjobb hazai előadója" kategóriába is pár héttel ezelőtt - novemberben európai turnéra indul, a hozzánk legközelebb álló állomás Prága lesz, december 3-án. Lengyelországból érkeznek a cseh fővárosba, majd Svájc felé folytatják az utat - sajnos a dühös németek ezúttal nem látogatnak meg minket.