Hamis termékek, növekvő letöltések

Vágólapra másolva!
A Lemezgyártók Nemzetközi Szövetsége közlése szerint tavaly tovább estek a lemezeladások a világon. A tavalyi már a negyedik olyan év volt, mikor kevesebb legális hanghordozó talált gazdára, mint korábban - írja a Big News.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű szövetség elemzői egyre borongósabb tekintettel analizálják, összesítik a világ minden pontjáról érkező adatokat. A friss közlés szerint a hanglemezek és zenés videók eladása 7,6 százalékkal csökkent értékben, a termékek számát tekintve viszont 6,6 százalékos volt a zuhanás 2003-ban, az előző évi adatokhoz képest. Tavaly körülbelül 2,7 milliárd hanghordozót adtak el a világon, 32 milliárd dollár értékben.

A piac egyre zsugorodik 1999 óta, egyre kevesebb CD, hangkazetta és zenés VHS-kazetta fogy: abban az évben 6,2 milliárd dollárral több bevétele volt az eladóknak. Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szerint a csökkenés egyik fő oka a növekvő illegális letöltés. További okként szerepel még a fogyasztóért történő harc, melyben más, szórakoztatóiparban jelenlévő gyártók is részt vesznek: egyre több számítógépes játék fogy, a DVD-k és a mobiltelefonok piaca is egyre erősebb.

A szervezet szerint a csökkenésben az egész régiókat érintő gazdasági krízis is fontos tényező: Latin-Amerikát és Ázsia egyes országait emelték ki az elemzés során. A klasszikus piacokon kapható termékek sem mind legálisak, sok a kalózfelvétel.

2003-ban a Universal uralta a piac 23,5 százalékát, 2002-ben 25,4 százalékkal rendelkezett. Az EMI növekedett az elmúlt időkben, így 13,4 százalékot birtokol. Az EMI a képzeletbeli ezüstérmet a Sonytól vette át, mely 13,8-ról 13,2 százalékra esett 2003-ban. A BMG is növekedett (illetve kevésbé csökkent, mint vetélytársai): a 2002-es 10,9 százalékról 11,9 százalékra tornázta fel magát.

A Zeneszerzők és Szövegírók Szövetségeit tömörítő nemzetközi szervezet (CISAC) elnöke, a spanyol Eduardo Bautista annyira aggódik a kalózfelvételek, az internetes letöltések és az illegális árusítás miatt, hogy a napokban már a kábítószerrel üzletelő dílerekhez hasonlította a zenét másolók seregét. A spanyol rendőrség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy már a marihuánakereskedelemben is kisebb pénzek mozognak - így az engedély nélküli zenemásolás és -árusítás már komolyabb probléma egyes országok számára.