Aratott a legújabb brit világsztár

Vágólapra másolva!
A skót Franz Ferdinand nevű alternatív rockot játszó együttes bemutatkozó lemeze kapta idén a legjobb nagy-britanniai, illetve írországi albumnak járó Mercury Music-díjat. Franz Ferdinand az elmúlt hat hónapban a teljes ismeretlenségből került a szigetország és a világ zenei élvonalába.
Vágólapra másolva!

A díjat 1992-ben alapította a brit hanglemezipari szervezet, valamint a forgalmazók társasága és azóta minden évben átadásra kerül.

Az év lemeze díjnak megfelelő elismerésre idén 180 nagy-britanniai és írországi albummal pályáztak, de a művészekből és a médiumok képviselőiből álló bíráló csoport július 20-án 12 nagylemezből álló "rövid listára" szűkítette a mezőnyt.

Ebben már az esélyesek közé számított a merényletben megölt osztrák-magyar trónörökös nevét viselő Franz Ferdinand zenekar is, amelynek a legnagyobb riválisai a Streets, a Keane, a Belle And Sebastian és a Zutons lemezei voltak. A gálán, amelyet szeptember 7-én rendeztek a londoni Grosvenor House hotelben, a győztes skótok a díj mellé 20 ezer angol fontot (7,5 millió forint) kaptak.

A Franz Ferdinand az elmúlt hat hónapban a teljes ismeretlenségből a szigetország és a világ zenei élvonalába került, bemutatkozó albumukból megjelenése óta több int egymillió darabot adtak el világszerte, koncertjeik mindenhol teltház előtt zajlanak.

A korábbi győztesek közül is többen világsztárok, mint Ms Dynamite, aki a legfelkapottabb előadók közé tartozik, de vannak olyanok is mint, Talvin Singh és a Roni Size nevű zenekar, akik viszonylag ismeretlennek számítanak.

Forrás: franzferdinand.org

A díjat először a Primal Scream együttes kapta 1992-ben a Screamadelica című albumával. A következő évben a Suede zenekar lemezét találták a legjobbnak, majd így jöttek évenként a Mercury Music Prize nyertesei: M People, Portishead, Pulp, Roni Size, Gomez, Talvin Singh, Badly Drawn Boy, PJ Harvey, Ms Dynamite és Dizzee Rascal albuma.