Zenészek alakítanák a történelmet

Vágólapra másolva!
"Ha a változásra voksolsz, akkor egy erősebb, biztonságosabb, egészségesebb Amerikára szavazol" - nyilatkozta Dave Matthews a napokban. Őt - és persze Kerryt - támogatja Bruce Springsteen a Dixie Chicks, a Pearl Jam, James Taylor és még sokan mások. Egyre több énekes, zenész politizál nyíltan, immár nem csak a dalok szövegeivel próbálják befolyásolni a közvéleményt.
Vágólapra másolva!

A demokrata érzelmű amerikai zenészek közös turnéban gondolkodnak immár, annyira szeretnék leváltani a jelenlegi kormányt. "A Bushra leadott voks egyben egy szavazat a megosztott, bizonytalan, paranoiás Amerikára. Kötelességünk ezzel a szépséges földdel szemben, hogy hallassuk a hangunkat. Ezért találtuk ki a turnét, ezért teszek mindent" - nyilatkozta a Főnök, a Boss néven közismert Springsteen.

"Nem tehetem meg, hogy ne vegyek részt ezen a különleges választáson. Minden dal, amit elénekeltem, minden szöveg, amit előadtam a színpadon az elmúlt huszonöt évben, erről is szól" - tette hozzá New Jersey büszkesége.

Történelmileg bizonyított, hogy a rock'n'roll nagy hatással volt egész generációk viselkedésére, komolyan formálta a társadalmat. Most a nagy kérdés, hogy képes-e pár tucatnyi zenész több ezer bizonytalan szavazót meggyőzni - és az is kérdés, hogy mennyit érnek majd a végelszámolásnál a zenével, politikus dalszövegekkel nyert voksok.

A Vote For The Change Tour nem csinált titkot aból, hogy mi a célja: Bush elnök eltávolítása az elnöki székből. A zenészek John Kerryt támogatják, ezért beutaznak kilenc államot, huszonnyolc várost. Összesen harmincnégy koncertet adnak majd Wisconsinban, Pennsylvaniában, Ohióban, Michiganben, Iowában, Minnesotában - de Floridában is fellépnek, ott ugyanis pár száz szavazat is számíthat.

Nagy szavakban természetesen nincs hiány: "A következő választások lehetővé teszik mindenkinek, hogy változtasson, megszabja, merre haladjon az ország. Választhatunk egy igazságos, ésszerű kormányt, mely szolgálja a népet, és figyelembe veszi annak jogait. Ez a művészekből álló csoport szeretne része lenni ennek a változásnak" - mondta Stone Gossard a Pearl Jamből. "Van egy pont, ami után nem ülhetsz nyugodtan. Nem élheted tovább úgy az életed, hogy közben embereket gyilkolnak meg, és fel sem teszik a kérdést, hogy miért" - tette hozzá Eddie Vedder.

Nem csak a Pearl Jam és az E Street Band (Springsteen zenekara) zenészei állnak majd a színpadra, beszállnak az REM tagjai, hiphop-sztárok, és John Mellencamp is.

Háromszáznál is több vendég vett részt egy hónapja a Bon Jovi házában tartott mulatságon, amely során egymillió dollár jött össze olyan hírességektől, akik elítélik George W. Bush politikáját. A demokrata érzelmű tévés sztárok, zenészek, közéleti személyiségek közt Meg Ryan is felbukkant. "Gyűlölettel teli üzeneteket kaptam. Néhány ember arra is képes volt, hogy autóikkal a házam előtt vonuljanak fel-alá, azért, hogy szitkokat kiabáljanak felénk. Szerintem ők az én hazafiságomat is kétségbe vonták, pusztán azért, mert megszólaltam, állást foglaltam egy kérdésben" - magyarázta később az olasz származású gitáros-énekes.

Chert már májusban zavarta, hogy - szerinte - megbélyegzik azokat az embereket, akik hangot mernek adni véleményüknek a jelenlegi politikai vezetést bírálva. "Szeptember 11-e óta nagyon nehéz itt az embernek véleményt nyilvánítani, ha nem Bush mellett áll, mert rögtön hazafiatlannak kiáltják ki. Ez a fogás nagyon hatékonynak látszik, ám a vita elnyomása nem egészséges a demokrácia működése szempontjából. Ezek furcsa, félelmetes idők, mivel a politikai irányvonal érezhetően jobbra tolódott. Azok a nézetek, melyek egykor liberálisnak számítottak, ma baloldalinak tűnnek, és a legszerencsésebb esetben lázadónak vagy őrültnek tartanak, ha ilyen nézeteket vallasz" - nyilatkozta.