Meghalt Rick James funkyzenész

Vágólapra másolva!
A funkyzene egyik legnagyobb sztárja augusztus 6-án, pénteken hunyt el Los Angeles-i otthonában, halálának oka egyelőre ismeretlen.
Vágólapra másolva!

A funky és rhythm and blues dalaival befutott zenész James Johnson néven született Buffalóban, az egykor sikeres Temptations együttes vezetőjének, Melvin Franklinnek volt az unokaöccse. Kanadában indult zenészpályája, a hatvanas években annak a Mynah Birds együttesnek volt a tagja, amelyben többek között Neil Young is játszott. Miután a katonai behívást kijátszotta, letartóztatták, utána pedig - már a hetvenes években - Angliában alapított együttest Main Line néven. A hetvenes évek végén visszatért Amerikába, ahol a Tamla Motownhoz szerződött, több későbbi sikerének kiadójához.

James billentyűs hangszereken, gitáron és basszusgitáron játszott, a funk királyának tartott, George Clinton és a hatvanas évek híres soulzenészének, Sly Stone-nak a stílusa hatott rá a leginkább. Röviddel a szerződéskötés után You and I című dalával rhythm and blues-listát vezetett, és az országos poplistán is a legjobb húsz közé került. Ezt a harmadik helyig jutó Mary Jane és a Bustin Out követte. Street Songs című albuma 1981-ben első lett a rhythm and blues-listákon és harmadik a poplistákon. Ezen az albumon halható a szintén első helyezett Give It To Me Baby, valamint a szintén nagy tetszést arató Super Freak.

A nyolcvanas évek nonstop sikereket hoztak Rick James számára: több listát vezetett 1983-ban megjelent Cold Blooded című albuma, Glow és Loosey's Rap című lemezei is a legjobbak között szerepeltek. A Temptations együttes, Smokey Robinson és saját maga számára írt dalainak egyaránt kedvező volt a fogadtatása. Szerzőként 1990-ben megosztott Grammy-díjat kapott az M. C. Hammer számára írt U Can't Touch This című dalért. Még a nyolcvanas évek végén a Reprise kiadóval kötött új szerződést.

A kilencvenes évek elején Rick James lejtőre került: a kábítószer hatása alatt erőszakos cselekmények sorozatát követte el, ezekért le is csukták, s csak 1996-ban szabadult, majd a megromlott egészségű zenészt 1998-ben szélütés érte - ezután végleg visszavonult. Újabb sikerei már nem születtek, de dalainak 2000-ben, 2002-ben, 2003-ban és az idén megjelent kitűnő válogatásai ismét jól fogynak.