Shiki - Négy Évszak japán étterem

Vágólapra másolva!
Egy barátom invitálására mentem előszőr a Zsigmond téren álló japán étterembe. Volt bennem egy kis félsz, hiszen nem sok jót hallottam addig a japán ételekről, lévén hogy nagy részük nyersen kerül az asztalra. De aztán győzött a kíváncsiságom.
Vágólapra másolva!

Az étteremről első ránézésre megállapítottam, hogy nagyon tiszta, tágas, világos és családias - és egy kicsit steril. Nem nagyon hittem benne, hogy jó hangulatom lehet itt, de nem sok időm volt ezen gondolkodni, mert egy nagyon csinos lány rögtön az asztalhoz kísért, és megérdezte, mit hozhat inni, miközben átadta az étlapot. Segítség, bajba kerültem - fogalmam sem volt, mit kérjek.

Szerencsémre "kísérőm" készséges kalauznak bizonyult. Így utólag feltétlenül ajánlom a szakét (1000 Ft), amit lehet hidegen és melegen is kérni. Kis virágvázára emlékeztető palackokban szolgálják fel, és kis cserépkupicákból kell inni. Nagyon finom és nem olyan erős, mint a mendemondákból hallani lehet, de azért vigyázzunk vele, mert kicsit alattomos. (Érdekes, hogy itt minden olyan kicsi!) Lehet eredeti japán sört is kapni, a neve Kirin (850 Ft).

Az ételeknél viszont végképp elakadok. Csak olvasgatom a kimondhatatlan japán kifejezéseket, és amikor már a teljes kétségbeesés ül ki az arcomra, a kedves pincér megszán. Úgy döntök, lesz, ami lesz, én megkóstolom a japán konyha legjellegzetesebb ételét, a sushit.

Na persze ez még önmagában tág fogalom, hiszen legalább negyven különböző fajtájú és ízű sushi közül választhatok. Így ismét kérdőjellé változom - és ismét jön a segítség. Megtudom, hogy tizenkétféle töltelékkel (tonhal, lazac, tojáslepény, rák, tintahal, polip, tengeri angolna, lazac kaviár, fehér kagyló stb. - minden csakis nyersen) és vagy négyféle (kisebb sushi, nagyobb sushi, és így tovább) formában kérhetem. A pincér a rend kedvéért a teljes választékkal megismertetett, ám a varázsszó felsorolása végén hangzott el: vegyes sushitál. Helyben vagyunk. A Sushi Take (sushi variáció, levessel - 3100 Ft) tálon van sok finomság, majdnem az összes lehetséges adalékkal. Öntetnek szójaszószt adnak azzal a fura zöld valamivel, amiről később kiderül, hogy vasabi - azaz torma. Ezzel nagyon kell vigyázni, ugyanis még a hazai tormánál is sokkal erősebb.

A sushi elfogyasztásának négy könnyű lépése a következő: 1. Kis lapos tálkába szójaszószt öntünk, 2. abban egy gyufafejnyit elkeverünk a vasabiból, 3. ebbe belemártogatjuk a sushit, 4. amit már csak be kell kapni. Ennyi. Nagyon különleges élmény, akár az ízét, akár magát a sushievést nézzük. A levest és a gyömbért azért hozzák ki hozzá, hogy semlegesítse a nyers ízt. Jókedvünket a sushi mellé legördített néhány üveg szaké biztosítja.

Fontos megjegyezni, hogy habár az első alkalommal kicsit zavarban van az ember a választással, ne féljünk megkérdezni a pincér lányokat, akik szívesen segítenek, hiszen tudják, nem minden nap jár az ember japán étteremben. Ráadásul néhány látogatás után már könnyedén ellavírozgathatunk a sushik vagy más japán ételek világában. Tagadhatatlan, hogy amilyen különlegesek az ételek, olyan borsosak az áraik is; igaz, ez nem egyedi dolog, hiszen Európában mindenhol a legdrágább éttermek közé tartoznak a japán éttermek. Mindenesetre a makulátlanul tiszta, csöndes, kulturált közeg visszaad valamit a távol-keleti országból, ha mást nem, akkor a szaké bódulatát hazafelé menet.

Ruprecht Vilmos

Ajánlat:
Sushi Take - sushi variáció, levessel (3100 Ft)
Sashimi Moriavase - sashimi variáció (3200 Ft)
Tempura - sült rák, hal, zöldségek párizsiasan (2450 Ft)
Washoku Asimi Kosu - vegyes japán kóstoló tál két személy részére (3800 Ft)

Cím: 1023 Budapest, Zsigmond tér 8.
Asztalfoglalás: 335- 4249
Tel./fax: 335-4256