Iguana Bar & Grill

Ha valaki először készül az Iguanába vacsorázni, nem is lehet igazán felkészülve arra, ami ott várja. Mindenesetre nem jó egyedül érkezni.

Adva van egy remek hangulatú helyiség némi félhomállyal megspékelve. Amikor belépünk, egy (vagy esetleg két) hostess ugrik elénk, és meggyőz, hogy fogadjuk el a segítségét. Rendben. "Igen, vacsorázni szeretnénk. Meg persze amit még lehet."

Elkísér bennünket egy szabad asztalhoz, ahol mindent jól elrendez, és leültet minket, majd rögtön meg is jelenik a pincér. Ha eddig kétkedve fogadtuk volna, ahogy bennünket fogadnak, ebben a pillanatban megnyugodtunk: itt tényleg mindannyian készségesek és kedvesek.

Közel ötvenféle koktél, valamint az összes fellelhető jó minőségű ital közül választhatnék, én mégis sört iszom, méghozzá a mexikói recept alapján készült házi csapolt sört, az Iguanát. Nem erős sör, ráadásul tudom előre, hogy szükség lesz rá később - az ételekhez.

Az étlap és az itallap jól kezelhető - főleg ha valaki tudja, hogy mi az a Guacamole vagy Chimichurri -, de nem árt előre tájékozódni, ugyanis a feltüntetett jelzések alapján, bár egyértelműnek tűnnek, mégsem lehetünk teljesen tisztában azzal, hogy vajon itt mennyire méregerős a méregerős.

Ami azt illeti, én ezt már a levesnél megtapasztaltam. Szeretek levest enni, választásom rövid böngészés után a Jalapeno Cream Cheese Soupra, azaz Krémsajtlevesre (540 Ft) esett. Előttem gőzölögve a felszínén úszkáló zöldpaprika-karikák ugyan kicsit gyanússá tették, de gondoltam, nem lehet baj, magyar ember bírja az erőset. Az első néhány kanál után még nem is volt semmi baj, sőt. Nagyon finom, fűszeres, mégis lágy íze kellemesen csiklandozta a gyomromat, de aztán bekaptam egy kis zöld karikát, és majdnem lefordultam a székről. Savanyú volt, a legerősebb fajtából. Valahogy azért átvergődtem a levesen. Nem éppen mindennapi élmény volt. Csak olyanoknak ajánlom, akik élnek-halnak az erősért, de nekik is csak úgy, ha kicsit meditálnak előtte, hogy megfelelően felkészültek legyenek lelkileg.

Az Iguana leglátványosabb és legjellegzetesebb étele a Fajitas. Többféle módon is kérhetjük, például zöldségesen, csirkével vagy bélszínnel - bármelyiket tiszta szívből ajánlom. Amíg várunk a Fajitasra, elfogy még egy korsó Iguana sör, hiába, túl kell élni a levest. Aztán valami fura sistergés hallatszik a konyha felől. Jön a Fajitas. Tűzről leemelt serpenyőben tálalják, úgy frissiben hozzák az asztalhoz. A húsokhoz -vagy zöldségekhez - különféle finomságokat is szervíroznak (zöldségek, szószok stb).

Akad persze még sokféle jó falat, mint például az erősen fokhagymás, csirkés, gazdag és laktató Monterey Burrito (1240 Ft). Akinek még ezek után sem telt meg a hasa, annak egy "kis" salátát vagy édességet ajánlok. A saláta legyen a Taco (990 Ft) vagy az Iguana Caesar (920 Ft) csirkehúsos változata. (Egyébként itt majdnem minden étel gazdagon van körítve friss zöldséggel.) Az édességet az étterem vezetője, Andreas Kemi ajánlotta: szerinte mindenképpen meg kell kóstolni a Flant (540 Ft) vagy a Sopapillast (480 Ft).

A vacsora után nagy csend telepedik az asztalunkra, annyira teleettük magunkat, hogy meg sem bírunk szólalni. Ilyenkor kell - már minden mindegy alapon - Tequilát (420 Ft), esetleg Cadillac Margaritát (780 Ft) inni. Mindkettő garantáltan maradandó nyomot hagy az ember tudatában.

Ruprecht Vilmos

Árak:

Előételek: 240-990 Ft
Saláták: 680-1250 Ft
Egytálételek: 540-780 Ft
Burgerek és szendvicsek: 890-1080 Ft
Főételek: 1090-1710 Ft
Édességek: 400-540 Ft
Fajitas: 1300-1750 Ft

Koktélok: 570-3750 Ft
Sörök: 200-480 Ft
Üdítők: 140-380 Ft
Rövid italok: 220-3000 Ft

Cím: 1054 Budapest, Zoltán u. 16.
Asztalfoglalás: 331-4352
Happy Hour hétfőtől péntekig 16.00-18.00