Belgian brasserie Henri - belga söröző

Vágólapra másolva!
A Bem rakparton, a Francia Intézet szomszédságában található a Belgian brasserie Henri söröző vagy étterem - mikor mire vágyunk. Akkor is remek a hely, ha vacsoráznánk, és akkor is, ha csak sörözni szeretnénk.
Vágólapra másolva!

Rögtön ahogy belépünk, a söröző részben találjuk magunkat, kicsit beljebb aztán megtaláljuk a kellemes, diszkrét hangulatú éttermi részt. Érdemes társasággal érkezni, hiszen gyönyörű nagy asztalok is vannak.

Ha a sörözés mellett döntünk, nem árt óvatosnak lenni és odafigyelni a sörök alkoholfokára. Azon túl, hogy a belga főzésű sörök a világon talán a legfinomabbak, valószínűleg a legerősebbek is.

A sörök hatásáról az egyébként nagyon segítőkész pincér sokatmondó mosolya mesélhetne; láthatott már ezt-azt, mondjuk, miután egy-egy könnyelmű vendég túljutott három üveg sokat mondó nevű Delirium Tremensen. Ha valaki még három üveg után is azt gondolja, hogy inna még egyet, az egy picit várjon, amíg az utolsó elér a fejébe, ugyanis ezek az erős sörök nagyon alattomosak tudnak lenni.

A kicsit édeskés, kicsit kesernyés, kilencfokos Delirium Tremens (490 Ft/üveg) egyébként tényleg a világ legjobb söre, ahogy a szlogenje mondja. Az üvegje viszont kissé komikus: fehér színű, a címkén kicsi repülő elefántok, sárkányok és egyéb élőlények virítanak. (A tervezője valószínűleg behatóan tanulmányozta az italt, s csak aztán látott munkához.)

Azoknak az ínyenceknek, akik másfajta sörkülönlegességre vágynak, ajánlható a Bush Amber (490 Ft/üveg), a Guillotine (490 Ft/üveg) valamint a Fruit Defendu (420 Ft/üveg), azaz a Tiltott gyümölcs. Természetesen ezekkel a sörökkel is óvatosan kell bánni, hiszen például a Bush Amber 12 fokos, a legerősebb belga sör.

A Belgian brasserie Henri impozáns (közel harmincféle) sörkínálatát színesítik a gyümölcsízű - epres, málnás, őszibarackos, meggyes és feketeribizlis - sörök.

A kellemes sörözést érdemes az étteremben egy különleges vacsorával megfejelni (persze lehet fordítva is: előbb a finom falatok, azután a finom sörök), hiszen a belga konyha ritka kulináris élvezeteket tartogat azoknak, akik tovább látnak a rántott húsnál.Mint Michel Carlier, Belgium budapesti nagykövete mondja: "A jó francia konyha belga."

A vacsora első lépéseként együnk Ostende-i hallevest (890 Ft), amely tengeri halból készült póréhagymás, zöldséges, sűrű leves. Az előétel legyen mondjuk a fűszeres, paradicsomos, sajtos Csiga Malmedy módra (890 Ft). Mindenképpen kóstoljuk meg utána a héjas kagylókat. Kétféléből is választhatunk: az egyik paradicsomos (1050 Ft), amit nagyon különlegessé tesz a zsálya, a másik Kagyló Mariakerke-i módra (1050 Ft), ami tejszínes, hagymás, fokhagymás ízesítésű. A halak közül kiemelkedik a De Haan-i lazac (1350 Ft). Ha valaki nem akar halat enni, akkor válassza bátran Jankuly Sándor (mindenki Sanyi bácsija) étteremfőnök ajánlatát, a Báránycsülök Reuland-i módra (1350 Ft) elnevezésű ínyencfogást.

Ami az árakat illeti: legyen elég annyi, hogy ha egy helyen mindenből a legjobbat kapjuk, és a kellemes este garantált, a pénz nem számít.

Ruprecht Vilmos

Árak:

Ételek: 350-1850 Ft
Saláták: 450 Ft
Édességek: 450 Ft
Sörök: 200-2990 Ft
Aperitifek: 350-600 Ft
Koktélok: 790-890 Ft
Borok: 1050-1650 Ft
Pezsgők: 1800-2500 Ft
Üdítők: 120-300 Ft (2dl)
Kávék: 150-650 Ft
Kávékülönlegességek: 390-650 Ft

Cím: Budapest I., Bem rakpart 12.
Tel.: 201-5082
Nyitva: 12-24h minden nap.