Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Dorkandkozma fényárjában úszik majd április huszonhetedike és május harmadika között az egész Millenáris. A neves fényfestő művészpáros modern képzőművészeti alkotása mintegy húszezer négyzetméteren borítja be a budai parkot.
Vágólapra másolva!

Berkes Dóra és Kozma Péter 1995 óta dolgozik együtt, itthon talán leginkább a legendás Frank-hegyi partykról lett leginkább ismert. Raypaintingként (magyarul sugárfestészet vagy fényfestészet) védjegyeztetett új képzőművészeti formájukat is itt kezdték, majd alkotásról alkotásra, alkalomról alkalomra tökéletesítették. Eleinte vászonra festettek, majd üvegre, a nagyméretű felületekre vetített képet.

Emellett a Dorkandkozma születésnapi buliból legendás fesztivált fejlesztett Frank-hegyen, Berkes Dóra Dork néven elismert minimáltechno-dj, illetve festőművész, Kozma Péter partyszervező, díszlet- és látványtervező, ketten együtt pedig számos nyugat-európai fényfestményt állítottak ki.

1999-ben a St. Moritz-i Hotel Palace-t vetítették be; alkotásukban először dolgozták át szabadon a város Nap-szimbólumát. Zürichben a 2001-es szilveszteri party színhelyéül szolgáló kongresszusi központot dekonstruálták fényfestészettel. Még ebben az évben St. Moritz jégpályáját varázsolták el, majd a technotörténelem egyik alapépületének számító berlini Tresor Clubot (az utolsó belvárosi romház a német fővárosban).

Ebben az évben meghívták őket Svájc berlini nagykövetségének újranyitására, ahol Helmut Federle monolitszerűen felmagasodó homlokzatreliefjét lényegítették át. Ennek az évnek végén kapták első igazi felkérésüket Magyarországon: a karácsonyi és újévi ünnepek alatt a Krisztina körúti Matáv-székház úszott fényárban. Majd a 2002-es Sziget Fesztivál technosátrát, a Fényár Hangárt is ők vetítették be.

Mostani felkérésük, mely az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól (IHM) érkezett, minden eddiginél nagyobb, hiszen húszezer négyzetméteren még nem láthattuk alkotásukat. Az Itt van Európa! című millenárisi IHM-programsorozat esti eleme lesz a vetítés, mely mint Kozma Péter mondja, "a Millenáris Park Fény utcai bejáratától haladva az óriás sugárfestmény pontról pontra fogja föltárni egy futurisztikus világ képét. Ebben a világban ez ember megtalálja a technika és a természet harmóniáját."

Forrás: [origo]

A Matáv székháza 2002 decemberében



Május 1-én szombaton, tehát az EU-csatlakozás napján a Megasztár és a Beshodrom együttes lép föl, de a Dorkandkozma-fényfestmények április 27-én keddtől a következő hét szerdáig minden este nyolctól éjfélig láthatók lesznek a Millenárison.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről