Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zsaroló áldozata az operahős Einstein

Vágólapra másolva!
Az Einstein, a fény nyomai című opera bemutatóját a Nobel-díjas fizikus szülővárosának, Ulmnak közönsége tartózkodással fogadta a március 18-i előadáson.
Vágólapra másolva!

A németországi város megbízásából Albert Einstein születésének 125. évfordulójára az antwerpeni születésű, Ausztriában élő Dirk D'Ase komponálta az opera zenéjét, a librettót pedig Joachim Stiller újságíró írta.

Az Einstein, a fény nyomai feleleveníti az öregedő tudós napjait, akinek princetoni házában 1945-ben - a librettó szerint - megjelenik egy zsaroló, és azt veti Einstein szemére, hogy a relativitáselméletet egy másik kutatótól lopta. Közben egy keretcselekményben két színész a Hirosimára atombombát dobó pilótákat kelti életre. Einstein élete végén kedveszegetten szembesül azzal, hogy az emberek visszaélnek a hatalommal és személyes veszteségekre is panaszkodik.

Az opera ősbemutatója - ami a Nobel-díjas fizikus születésének évfordulója alkalmából a Duna-menti városban rendezett ünnepségek záróaktusa volt - megosztotta a közönséget és a kritikusokat. A beszámolók szerint a bírálatok lényege, hogy míg a zene differenciáltan érzékelteti a drámaiság fokozódását az atombomba ledobásáig és Einstein összeomlásáig, az énekelt szöveg az opera nagy részében idegen testnek hat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről