Dalolva politizál egy brazil miniszter

Vágólapra másolva!
Gilberto Gil idei turnéján eredeti és újonnan választott hivatását is gyakorolja majd. Tropicalia és kormánypolitika egyszerre.
Vágólapra másolva!

A zenész-énekes brazil kulturális miniszter, Gilberto Gil a Hongkongot, Új-Zélandot és Európát is érintő 2004-es turnéján nem csak művészként, hanem politikusként is utazik. A 2002-ben kormánytaggá választott sztár, aki a jazz, a szamba és a bossanova elemeit ötvözi dalaiban, azt tervezi, hogy rajongói mellett a helyi kormányok képviselőivel is találkozik.

"Mindig azon voltam, hogy kombináljam a két dolgot. Az egyik munkám gazdagítja a másikat" - mondta a stílusokat is keverő brazil énekes, aki azonban hozzátette, hogy sok időt igénylő új hivatása kissé akadályozza művészi pályafutását. "Kevés időm jut zenehallgatásra, de azért figyelek néhány új dologra, a chilei rapre, az uruguayi candombéra és a perui bennszülött zenékre" - mesélte Gilberto Gil, aki idei turnéja mellett már a februári brazíliai karneválokra is készül.

Gil, akit a többféle zenét vegyítő tropicalia mozgalom elindítójának tartanak, Brazília egyik legnépszerűbb zenésze, a 2003-as Latin Grammy-díj kiosztóján Miamiban pedig az év embere címet kapta.

Nehezebb sorsa volt a hatvanas években, amikor az épp regnáló brazil katonai kormányzat politikailag veszélyesnek nyilvánította Gil dalait. A lázítónak tartott énekest először börtönbe zárták, majd száműzetésbe kényszeríttették. Gil három évet töltött menekültként Nagy-Britanniában, ahol többek között a Pink Floyddal, a Yesszel és Rod Stewarttal is együtt zenélt - írta a BBC.

A koncertek és politika mellett Gil környezetvédelemmel és a szegények megsegítésével is aktívan foglalkozik. Egyik nagy terve, hogy a művészet és a kultúra terjesztésével Brazília elmaradott körzeteiben hozzájáruljon a szociális különbségek felszámolásához.