Európában nosztalgiázott a Beach Boys

Vágólapra másolva!
A svájci Baselben, majd Milánóban lépett fel a régi idők egyik legendás zenekara, a Beach Boys. Az 1961-ben alapított formáció nem csak a tagok tekintetében, hanem a zenei hangzásban sem a régi.
Vágólapra másolva!

A csapatot Mike Love vezette, aki az egyetlen olyan tagja a csapatnak, aki már az eredeti együttesnek is tagja volt. A veterán zenészt olyan muzsikusok kísérték, mint Bruce Johnston (billentyű) vagy Chris Farmer (basszusgitár).

A zenekart - melynek a slágerei, mint a Barbara Ann, I Get Around vagy a Good Vibrations megtalálhatóak a rock and roll hőskorszakát bemutató válogatáslemezeken - a kaliforniai Hawthorne-ban alapították a tengerparti fiúk: a Wilson fivérek (Brian, Carl és Dennis) mellett Al Jardine gitározott, és Love énekelt. Tiszta vokálok és egyszerű, de fülbemászó dallamok jellemezték eleinte az együttest, mely elsősorban szórakoztatni akart, így felesleg boncolgatni, miért nem írtak mély szövegeket, hiábavaló kutatni dalszövegeik társadalompolitikai mondanivalóját. 1969-ben már a huszadik nagylemezüket jelentették meg, és addigra már-már kezdtek elszakadni a korai időket jellemző szörf-mániáról - emlékeztetőül, első lemezeik címe: Surfin' Safari, Surfin' USA, Surfer Girl.

A csapat fénykorában több tízezer néző előtt játszott, ám tragédiák miatt (is) gyakran került sor tagcserére: 1983-ban Dennis Wilson a tengerbe fulladt, majd testvére, Carl is távozott az élők sorából 1998-ban - őt 51 évesen a rák vitte el. A három fivérből megmaradt Brian sem szakított a zenével, saját együttesével turnézik, akárcsak az eredeti formáció másik tagja, Alan Jardine is, aki Family and Friends Beach Band élén lép fel alkalmanként.