Mexikóban már csak százezer a platina

Vágólapra másolva!
A 104 milliós lakosú amerikai ország zeneipara is megérezte a recessziót: a helyi sajtó már krízisről cikkezik. A helyi szövetség, az Amrofon, szembesülvén az egyre romló statisztikai adatokkal, kénytelen volt csökkenteni a normát.
Vágólapra másolva!

Mexikóban jelenleg a krisztusi kort megért Luis Miguel 33 címet viselő lemeze vezeti az eladási listákat. A már gyerekként is gyakori médiaszereplő, táncos-énekes Luis Magyarországon kevésbé ismert, ám a kéttucatnyi spanyol anyanyelvű országban Mariah Carey volt szeretője bálványozott csillag. Neki bizonyára nem lesz probléma elérni a az aranylemez kategóriát: a csökkenő eladási statisztikák miatt az eddigi 75 ezerről 50 ezerre szállították le a kívánt mennyiséget (itthon húszezer eladott példány után jár aranylemez). Hasonló történt a mexikói platinalemezzel is, az eddig előírt 150 ezres példányszám helyett immár elég lesz a százezer. A www.los40.com szerint az országban az év első nyolc hónapjában 28%-kal kevesebb hanghordozót adtak el, mint az előző év ugyanezen időszaka alatt.

Magyarországon is egyre romlanak az eladási statisztikák: a Mahasz is egyre gyakrabban hangoztatja, hogy a lemezeladások látványos visszaesése elsősorban a CD-lemezek másolásának és az MP3-as letöltéseknek következménye. Számítások szerint idehaza három hamis CD jut egy eredeti, boltban vásárolt termékre, talán ennek is tudható be, hogy a magyar zenepiac 30%-kal esett vissza három év alatt.