Csődközelben a Fonó

Vágólapra másolva!
Súlyos, kritikus anyagi gondokkal küszködik Fonó. A zenei műhely, mely nyolcévi működése alatt állandó megszólalási lehetőséget biztosított a magyar népzene és -tánc eredeti forrásainak, a jazzelőadóknak, illetve a kísérleti zene képviselőinek, a teljes profilváltásra vagy végső esetben akár a ház bezárására is kényszerülhet.
Vágólapra másolva!

A Fonó 1995-ben civil kezdeményezéssel jött létre. Küldetése, hogy elősegítse a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt és társadalmi megbecsültséget szerezzen a néptánc, a népzene és a jazz számára. A nyolc év alatt a zeneházban fellépő legkülönfélébb formációk száma meghaladta a négyszázat, a kiadó több mint 120 lemezt jelentetett meg. Többségében olyan népzenészek, jazzelőadók és kísérletező művészek felvételeit, akik addig máshol nem kaptak megszólalási lehetőséget.

A kiadó afféle kulturális misszióként a Magyar Tudományos Akadémiával közösen indította el Utolsó Óra című népzenegyűjtő programját, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy Bartók Béla és Lajtha László mai utódaként összegyűjtse és digitálisan archiválja a Kárpát-medence területén még megtalálható eredeti népdalokat - a teljesség igényével.

A források azonban lassan elapadtak. A Fonót immár hónapok óta az anyagi csőd fenyegeti, nincs pénz új lemezek kiadására, a művészek kifizetésére, a házban el van zárva a gázszolgáltatás, a kielégítetlen közüzemi számlák miatt akadozik az áramellátás, a telefon- és internet-összeköttetés.

Mint azt kérdésünkre H. Magyar Kornél, a Fonó sajtóreferense elmondta: a pénzügyi nehézségek alapvető oka, hogy a műhely alapítója és mecénása szeretné, ha a Fonó végre saját lábára állna, ezért szünetelteti a műhely támogatását. A zökkenőmentes továbbműködéshez a befolyó bevételek mellett évi 25 millió forintra lenne szükség, a jelenlegi támogatási rendszer mellett (a háznak nincs állandó mecénása, csak programokra kiírt pályázatokból jut pénzhez) ekkora összeg előteremtése lehetetlennek látszik. A gondokról értesülve a fővárosi önkormányzat hétmillió forintos gyorssegélyt szavazott meg, ami azonban nem oldja meg maradéktalanul a kulturális műhely gondjait.

A Fonó két megoldást fontolgat arra az esetre, ha a hiányzó évi 25 millió forintot nem tudná előteremteni. Az első: örökre bezárni a kapukat. A második: a műhely profiljának drasztikus megváltoztatása, vagyis a kiadó teljes leépítése mellett az évek óta működő táncházak megszüntetése és a ház üzleti hasznosítása.