Egy nagyfőnök leköszön

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról a zeneipar egyik legbefolyásosabb vezetőjének tartott Tommy Mottola, a Sony Music kiadó ügyvezető igazgatója. A modern menedzser mintapéldányának kikiáltott férfi nem mindennapi módszereivel olyan sztárokat futtatott be, mint Jennifer Lopez, vagy egykori felesége, Mariah Carey. A saját céget alapító vezér helyére az NBC televízió-társaság elnöke, Andy Lack érkezik.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIAzonnali hatállyal lemondott ügyvezető igazgatói posztjáról Tommy Mottola, a Sony Music kiadó tavaly nem kevés nyilvánosságot kapott első embere vagy inkább illő analógiával: frontembere. Ellentétben a médiaóriások szürke eminenciásnak tartott vezetőivel Mottola ugyanis gyakran került a média érdeklődésének középpontjába. Nem meglepő ez, hiszen menedzserként igazi fenegyerek volt, aki még magánéletét is gyakran összekeverte szakmai tevékenységével. Így történt ez például Mariah Carey esetében is, akinek demókazettáját egy partin kapta meg a később szupersztárrá vált ötoktávos énekesnőtől, s hazafelé még limuzinjában meghallgatta azt. Állítólag annyira megtetszett neki az anyag, hogy az éjszaka közepén azonnal visszafordíttatta a kocsit, hogy minél előbb leszerződjön a fiatal tehetséggel.

Hogy románcuk is ilyen gyorsan bontakozott-e ki, nehéz lenne megtudni, az azonban bizonyos, hogy hamarosan feleségül is vette a nála húsz évvel fiatalabb sztárt, akit válásukat követően hamarosan kiadójától is eltávolított. Körülbelül ezzel kezdődött Mariah mélyrepülése is, aminek csak mostanában kezd vége lenni.

Persze nem csak szerelmi élete érdekelte a sajtót, tavaly például Michael Jackson segítette őt bekerülni a hírekbe, amikor is rasszista ördögnek nevezte őt. Munkatársai elmondása szerint a rasszista címkét ugyancsak nehéz lenne ráerőltetni, az ördögi jelző azonban illik hozzá. Annyiban legalábbis mindenképpen, hogy az üzleti érdekeken kívül semmi más nem vezérli döntéseit, és véleményét is ritkán adja elő burkolt formában (csak ha üzleti érdekek úgy kívánják).

Mottola sztárjaiGyarapítsa gyűjteményét Mariah Careyhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263007467612311&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/keres.html?kereso.szo=MARIAH+CAREYés Michael Jackson lemezeivel!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263007467612311&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/keres.html?kereso.szo=MICHAEL+JACKSON

Energikus és arrogáns vezetési stílusa emellett persze páratlanul jó helyzetfelismerő képességgel is párosult, nem csoda hát, hogy a kiadóhoz kerülése után gyorsan emelkedett a ranglétrán és minden döntésében szabadkezet kapott. Mint mondják, Mottola leginkább az ifjú tehetségek befuttatásában és régi nagy nevek újrafényezésében volt különösen jó. Így az ő nevéhez fűződik Bob Dylan 1997-es Grammy-nyertes Time Out of Mind-ja, de ő hozta össze egy karácsonyi duett erejéig Barbara Streisandot és Céline Diont is, amely szintén hatalmas sikernek bizonyult. Mottola válogatta össze a Titanic filmzenealbum előadóit és számait is, mely végül az elmúlt évtized legnagyobb példányszámban eladott soundtrackje lett. Legnagyobb felfedezése persze maga Carey volt, kinek házasságuk után néhány hónappal megjelent Music Box című albuma több mint húszmillió példányban kelt el, jócskán hozzájárulva a tényhez, hogy Mariah az 1990-es évek legtöbb albumot eladó női előadója lett.

A sikerekért Mottolát a Sony tulajdonosai a teljes önállóság mellett persze megfelelő gázsival is jutalmazták: hétmillió dolláros éves keresete mellett a cég bevételeiből is tekintélyes arányban részesedett. Mégis úgy tűnik: a fenti összeg sem felelt meg Mottolának; lemondó nyilatkozatában azt is elárulta: azért hagyja ott a kiadót, hogy saját céget alapítson, mellyel fiatal tehetségeket futtathat fel. Mottola cége a Sony alá tagozódik majd be, a kiadó ügyvezetői posztján az NBC televíziótársaság elnöke, Andy Lack váltja majd.