Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden idők legjobb metállemeze a Gunsé

Vágólapra másolva!
A Metal Hammer metálzenei magazin olvasói szerint a Guns N' Roses 1987-es lemeze, az Appetite For Destruction minden idők legjobb korongja. A szavazáson a Led Zeppelin két lemeze is az első tíz közé jutott, nem állhatott viszont dobogós helyere a Metallica.
Vágólapra másolva!

Forrás: Universal MusicA Metal Hammer szerkesztői nem vitatják az Appetite For Destruction elsőbbségét. Véleményük szerint a lemez a műfajon belül valóban mérföldkő volt, a nyolcvanas évek elején lecsengett hullám után egy időre ugyanis ez az album tette újra népszerűvé a metált. Maga a lemez kimeríti a szándékos botránykeltés fogalmát. Már a borító is sokkolta volna a vásárlókat és sértette volna a közvéleményt - a terjesztőhálózatok szerint legalábbis. Nyomásukra az összes lemezt vissza kellett vonni, s a képet, melyen egy nőt erőszakolt meg egy robot, végül egy egyszerű halálfejes-keresztes változat váltotta fel.

Persze akadtak gondok a dalokkal is: a lemez az első néhány között volt, amelyen elhelyezték a jól ismert fekete-fehér címkét, miszerint az szókimondó, durva szövegeket tartalmaz. "A Guns összehozta a régi és új metálosokat, a indie és a rock kiábrándult híveit, hogy újra a magasba röpítse ezt a zenét. Azóta sem volt példa ilyesmire" - vélte a Metal Hammer egy szakértője.

A legnagyobb meglepetést az okozta a szerkesztők körében, hogy a Metallica egyik albuma sem került az első három legjobb lemez közé, igaz, negyedik helyével a zenekar alig maradt le a dobogóról. Az első tíz helyezett közé csak egyetlen együttes került fel két albummal is, ez pedig a Led Zeppelin. Második helyen végzett 1971-es albumuk, a IV., nyolcadikon az 1975-ös Physical Graffiti.

Az első tíz album közé csak két kortárs lemez jutott be; nagy meglepetésre az örmény-amerikai System of A Down a harmadik helyen végzett. Bejutó még a nu-metal élharcosa, a Korn. A heavy metál szemmel láthatóan nem női műfaj: a legjobb száz közé egyetlen női előadó sem tudta felküzdeni magát. Az első száz lemez túlnyomó része a kilencvenes években került felvételre, a hatvanas évek csak Led Zeppelin debütáló albumával a 70. helyen és Jimi Hendrix Electric Ladyland-jével a 95. helyen képviselteti magát.

A Metal Hammer olvasói szerint ez minden idők tíz legjobb rockzenei albumai:

1. Appetite For Destruction: Guns N' Roses
2. IV: Led Zeppelin
3. Toxicity: System of A Down
4. Master of Puppets: Metallica
5. Nevermind: Nirvana
6. Back In Black: AC/DC
7. Reign In Blood: Slayer
8. Physical Graffiti: Led Zeppelin
9. Paranoid : Black Sabbath
10. Korn: Korn

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről