A kalóz-CD-k elleni harcra szólították fel Moszkvát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete felszólította az orosz kormányt, sürgősen tegyen lépéseket a mostanra a világ második legnagyobb kalóz-CD-exportőrévé vált ország illegális termelésének visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

Alexander Vershbow, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete levélben kérte fel Mikhail Lesin orosz sajtó- és tömegmédia-minisztert, segítsen felderíteni azokat az országban található CD- és DVD-üzemeket, melyek kizárólag illegális termékek sorozatgyártására szakosodtak. Lesin minisztériumának felelősségi körébe tartozik a gyárak engedélyeinek kibocsátása is, s a nagykövet részletes vizsgálatokat sürget.

Oroszország tavaly Kína mögött a második helyre zárkózott fel a világ illegális CD- és DVD-exportőrei között. Amerikai becslések szerint évente 200 millió hang- és videolemezt gyártanak, a hazai piac ebből mindössze 10 milliót vesz fel, a többit külföldön illegálisan értékesítik.

A hatóságok a napokban zárták be Moszkva legnagyobb szabadtéri piacát, amely kizárólag CD-kre és videofilmekre specializálódott. Az akciót a kalózmásolatok elleni nagy eredményként harangozták be, a fővárosi sajtó azonban már másnap közölte a kiábrándító tényt, hogy egy szomszédos, elhagyatott televíziógyárban órákkal a razzia után újra megnyitották a piacot.