Óriás fesztivállá nő a Volt

Vágólapra másolva!
Az idei évtől tavasz helyett nyáron, új helyszínen, a korábbiaknál extravagánsabb programmal jelentkezik a tizedik soproni VOLT Fesztivál július 4-5-6-án. A szervezők nem titkolt célja, hogy a Sziget után Magyarország második leglátogatottabb ifjúsági fesztiváljává alakítsák a VOLT-ot; az eseményre 20-25 ezer vendéget várnak.
Vágólapra másolva!

A VOLT, amely 1993-ban az azonos című popkulturális magazinról kapta nevét, az első alkalomtól 2001-ig minden évben tavasszal a Soproni Sportcentrumba várta vendégei seregét. Tavaly áprilisban a Sportcentrum ajtajára a szervezők kénytelenek voltak kitenni a "telt ház" táblát, a fesztivál ezért idén új helyszínre költözik. A zenei rendezvények a gyönyörű soproni Lövérek kempingjében, a színházi és moziprogramok a továbbra is Sopron belvárosában kaptak helyt.

Az idei fesztivál fellépői között megtaláljuk a hagyományos magyar fesztiválzenekarok szinte mindegyikét. A magyarok közül kuriózumnak számít a KFT és a nyolcvanas évek legnagyobb sztárzenekara, az R-Go szereplése.

A külföldi, nem elektronikus zenei felhozatal egyik legnagyobbja a mexikói Grammy-díjas Ozomatli együttes, amelyet legutolsó turnéjához Santana előzenekarnak kért fel. Az együttes közönsége legalább olyan vegyes, mint a zene, amit játszanak. A banda büszke arra, hogy kompromisszumok nélkül jutottak a csúcsra. Spanyol nyelvű vokalistával, angol rapperrel a ’90-es évek és napjaink sok bandájához (RATM, Asian Dub Foundation, Jane's Addiction) hasonlóan vállalják a politikai aktivista szerepét is. „Az összes Los Angeles-i gettót képviseljük”- mondja Wil-Dog, az Ozo basszgitáros-frontembere. Szintén nagy sikerre számíthat a Szigeten is jó párszor bemutatkozott német zenebohóc Mambo Kurt is.

Megizmosodott az elektronikus zenei vonal is. A magyar Hyperspace DJ-k - a szervezőbrigád egyébként szintén soproni származású - mellett technovonalról fellép Mike Vinyl és Oliver Ho is. A törtebb ütemek kedvelőinek jó hír, hogy fellép a műfajában szintén hatalmas húzónévnek számító metalheadzes DJ Storm is. A német hip-hop szcénát DJ Tomekk és Trooper da don képviseli.

Kevésbé behatárolható műfajú az osztrák Sofa Surfers, zenéjükben megjelenik a breakbeat, a dub, a downtempo, és a hip-hop is, az már csak hab a tortán, hogy számaikban rocker múltjuk néha szintén kiütközik.

A fesztivál keretében válogatást láthatunk a 33. Magyar Filmszemle alkotásaiból. Igazi csemegének ígérkezik Cakó Ferenc homokanimációs bemutatója is. A művész átvilágított üveglapra szórt homokba rajzolt képeiből készült animációk Cannestól Berlinig számos feszivál díjazottai. A zenei, színházi, film- és sportprogramok mellett a Szigethez egyre inkább hasonlító fesztivál önálló híradót és rádiót is üzemeltet.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a fesztivál vendégeinek 30%-a soproni és környékbeli, 30%-a Budapestről, 35%-a az ország egyéb területeiről és 5%-a külföldről érkezik Sopronba. Napijegyek a helyszínen 2500, elővételben az interneten 2000 forintért, három napos bérletek elővételben 4400, illetve a helyszínen 5800 forintért vásárolhatók.

Korábban:
Teljes a Sziget Fesztivál programja
Átadták a VOLTfolió díjakat

Fórum:
Melyik zenei fesztivált választod?...

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
a KFT-albumaival!

Ajánlat:
A fesztivál programja