Eminem: Művészként fenn kell tartanod némi misztikumot

Vágólapra másolva!
Eminem legújabb albuma, az Eminem Show a zenetörténetben a legrövidebb idő alatt került az eladási listák élére. Egyetlen hétvége alatt negyedmillió példányban kelt el, s piaci elemzők szerint a szám egy hét alatt eléri majd az egymilliót. Mondhatnánk, persze, jó volt a marketingkampány. Eminem állandó jelenléténél a köztudatban persze nem kell jobb marketing.
Vágólapra másolva!

Fotó: Universal

Személyiségből Eminemnek rögtön kettő is akadt. Az egyik Slim Shady: homofób, nőgyűlölő, kisstílű, kötekedő kábszeres, aki a kártékony féreg szinonimája az amerikai háziasszony szerint. A másik: Marshall Mathers III, ami egyben Eminem valódi neve is: szerencsétlen komplexusos senki, aki lassan felfalnak saját kisebbrendűségi érzései.

"Hogy mitől érzem kevesebbnek magam? Ostoba vagyok, hülye, fehér és csúnya. Bűzlöm, ostoba vagyok és fehér" - így Eminem az MTV-nek adott interjújában. " Szeplős vagyok, és…alacsony, fehér, nem valami okos, és meg akarom ölni magamat. Görbe az orrom. Apró a péniszem."

"Teljesen elcseszett konstrukció vagyok" - foglalja össze a véleményét.

Ennek ellenére az Eminem Show ismét csak Slim Shadyt hozza előtérbe. A detroiti rapper, mint mondja, az albummal élete legnagyobb lépését tette meg mint művész. Bizonyítani akart. Ezek szerint olyan lehetne az album, mint Tupac Me Against the Worldje, vagy Notorious BIG Life after Death-je.

Fotó: DPA

"Teljesen elcseszett konstrukció vagyok"

"Nem hiszem, hogy bármi olyat is mondtam volna, amit előttem rapper még ne mondott volna ki. Egyszerűen csak azért kerültem a fények középpontjába, mert ott az a sereg kölyök a külvárosi házakban, akik mind kötődnek hozzám, mert olyan vagyok, mint ők. A szüleik meg megőrülnek ettől." P. Diddy szerint mindazok a dolgok és képek - anyja pszichoaktív szerekkel traktálásától a szomszéd házának felgyújtásáig -, amik megjelennek Eminem szövegeiben, az átlagos srác agyában is megfordulnak, legfeljebb beszélni sem mer róla. Ő pedig igen.

Eminem - Marshall Mathers, vagyis M. M., kiejtve Em 'n' em - mondott már sok mindent, kezdve a Slim Shady albummal, amivel megismerhettük mint a közellenség státusért keményen küzdő fehér rappert. Azután jött a visszakozás a Marshall Mathersszel, ahol is egy szegény szerencsétlen, túl gyorsan felnőni kényszerülő kisembert ismerhettünk meg. S most a két személyiség egybegyúrása az Eminem Show-n.

Tegyen persze Eminem bármit is, egyvalami kétségtelen, szórakoztatóan teszi. Az pedig, hogy a sok személyiség közül melyik is az igazi, az csak Marshall Mathersre tartozik.

"Művészként fenn kell tartanod némi misztikumot. Nem akarom, hogy bárki is pontosan tudja, mikor viccelek és mikor beszélek komolyan. Majd az emberek eldöntik, mit is akarnak kihallani a zenéből. Asszem."


Korábban:
Eminem új albuma rácáfolt a kalózkodási félelmekre
Eminem hiába fenyegetőzik
Terjed az interneten Eminem új albuma
Eminem bin Laden

Fórum:
Szerinted ki rapper?
Szerinted is király a Rap?

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
Eminem albumaival!