Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meghalt Layne Staley

Vágólapra másolva!
A grunge-legendát, az Alice in Chains és még egy sereg projekt énekesét pénteken holtan találták seattle-i otthonában. Teteme ekkorra már nagyrészt oszlásnak indult. A 34 éves Staley legkevesebb két hete halott volt már.
Vágólapra másolva!

Staley vérében heroint is ki tudtak mutatni, a szakértők azonban egyelőre nem bizonyosak abban, hogy a halál oka a túladagolás. Orvosai szerint ugyanis szervezete olyannyira le volt gyengülve, hogy a halál akár ennek "természetes" következménye is lehetett.

A grunge egyik első és legnagyobb alakjának holttestét egy rokona fedezte fel - Staley akkor már két hete halott volt, s a tetem már oszlásnak indult. Ez is nehezíti a halál körülményeinek felderítését, azonban a rendőrök nem indítanak bűnügyi nyomozást ügyében. Mind mondják: halálának oka biztosan nem erőszakos cselekmény.

Az 1967-ben született Staley zenei tehetsége korán megmutatkozott, s bár később kizárólag énekesként vett részt a seregnyi együttesben, ahol megfordult, eleinte dobos akart lenni. Zenei karrierje valójában 1987-ben kezdődött, amikor is egy partin összefutott Jerry Cantrellel, az AIC későbbi gitárosával, aki nem sokkal ezután bemutatta neki Sean Kinney dobost és a basszusgitáros Mike Starrt. Négyükből még abban az évben megalakult az Alice in Chains.

Az együttes eleinte csak Seattle környékén vált ismertté, s ezen nem változtatott a debütáló Facelift album megjelenése sem. A nagy áttörésre egészen 1991-ig kellett várni, amikor is a Man in the box klipjét elkezdte játszani az MTV. Nagyjából ekkoriban szokott rá Staley a heroinra. A Dirt albumon több számot is függősége megörökítésének szentelt, s ekkoriban még így nyilatkozott: "a drogok mellettem állnak".

Nem sokkal ezután azonban mégis a heroin kerekedett felül, 1993-ban az AIC még fellépett a Lollapaloozán, a Metallicával közös turnét azonban az együttes lemondta. Az egyre súlyosbodó problémái ellenére 1995-ben még két albumon is szerepelt, az AIC azonos nevű lemezén s az Above-on, amit a Mad Season nevű formáció rögzített.

A Mad Season vérbeli Seattle-grunge csapat volt, a Pearl Jam Mike Mcreadyje gitározott, Screaming Trees Barret Martinja dobolt benne, Staley énekelt. A formáció mindössze egy albumot rögzített.

Az Alice in Chains gyakorlatilag eltűnt az album kiadása után, s az énekesről is csak egy hír érkezett: barátnője heroin-túladagolásban meghalt. Az elkeseredett Staley több jelet már nem adott magáról.

Az együttes honlapján mindössze ez a felirat szerepel: Rest in peace, Layne. Layne Staley, 1967-2002.


Korábban:
A Janes Addiction újra a stúdióban
Courtneynak épelméjűségét kell bizonyítania

Gyarapítsa gyűjteményét!
Alice in Chains-ereklyék

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről