Kiadják Cobain naplóját

Vágólapra másolva!
Van mivel vigasztalódni a Nirvana fanatikusainak, akik hiába várták Courtney Love, az elhunyt énekes özvegyének gondozásában megjelenő, háttéranyagokat és kiadatlan zenéket tartalmazó dobozolt gyűjteményt. Mostanra ugyanis bizonyossá vált, kiadják Kurt Cobain naplóját, amiben a legapróbb részletekig megtalálható minden, Cobain terveitől drogfogyasztási szokásaiig.
Vágólapra másolva!

A New York Post értesülései szerint Cobain családja több New York-i kiadóval is tárgyalásokba kezdett, biztos eladási szándékkal, már csak annak kell kiderülnie, vajon ki ajánlja érte a legmagasabb árat.

Az egész életen át vezetett napló nem teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt. Courtney ugyanis - bár korlátozva - hozzáférést biztosított annak anyagához a Heavier Than Heaven címmel Cobain-életrajzot megjelentető Charles Cross-nak. A könyvben számos hosszabb idézet is megjelent, felkeltve ezzel a ma is hatalmas rajongótábor érdeklődését.

Kurt egyik barátja, akinek a frontember halála után szintén alkalma nyílott arra, hogy beleolvashasson az anyagba, úgy tartja, az valóságos kincseskamra az érdeklődőnek.

"Szövegek, rajzok, eszmefuttatások arról, hogyan képzelte Kurt a Nirvana jövőjét, kimerítő lista kedvenc felvételeiről, és - amin a média a legtöbbet csámcsoghat - részletes feljegyzések droghasználati szokásairól. Mindez benne van a naplóban," - mondja.

"Kurt különösen érzékeny, vicces és elképesztően összetett személyiség volt. Naplója jó lecke a fiatal zenészeknek, és egyáltalán mindenkinek, aki azt hitte, ismerte őt."

A dobozolt gyűjtemény megjelenését egyébként végül maga Courtney Love akadályozta meg. Kurt özvegye ugyanis már jó ideje csatározásokat folytat a Nirvana anyagainak tulajdonjogáért.

Dave Grohl és Chris Novoselic, a volt csapattagok azzal vádolják Courtneyt, hogy az saját, ugyancsak hanyatlóban levő karrierjét akarja támogatni a Nirvana relikviáinak segítségével. Ő viszont úgy tekint az ellene egységbe forrt párosra, mint afféle segítőkre, akiket Kurt annak idején felbérelt arra, hogy neki megfelelő alapot biztosítsanak művészetéhez. S mivel ő birtokolja Kurt teljes örökségét, evidens, hogy a grunge-őrületet beindító együttes anyagainak minden joga is az övé.

A Nirvana 1986-ban alakult. Első albumukat, a Bleach-et 1989-ben jelentették meg. Ennek sikere még korlátozott volt, de az 1991-ben megjelenő Nevermindot elkezdte játszani az MTV is, s az együttes körül elszabadult a pokol.

A Nirvana sikerével és a rengeteg pénzzel Kurt nehezen tudott megbirkózni. A 90-es évek elején rákapott a heroinra és a morfiumra, hosszú hetekig tartó depressziós időszakok következtek. Némi fényt hozott életébe, hogy 1992-ben elvette feleségül a Hole énekesnőjét, Courtney Love-t, s a házasságból gyermek is született, Frances Bean, egy szőke kislány.

Cobain némileg összeszedte magát, és elkészült az Incesticide album. A dolgok azonban hamarosan újra rosszra fordultak, 1993-ban túladagolta magát. Ezt követően elvonókúrára vonult, de idő előtt elhagyta az intézetet. Az együttes koncertezett tovább, még ebben az évben kiadták az In Utero lemezt.

1994-ben egy müncheni koncertet követően Cobain kómába esett. Kórházba szállították, innen ébredése után saját kérésére hazaengedték. Néhány nap múlva házának garázsában találtak rá, fejét az általa egy vadászpuskából leadott lövés teljesen szétroncsolta. Öngyilkosságakor 27 éves volt.

Korábban:
Kiadatlan Cobain dal került elő
Kurt Cobain a legsikeresebb önpusztító

CD-ajánló:
Nirvana-albumok