A Nemzeti Filharmonikusok új sorozatai

Vágólapra másolva!
Néhány őszi koncert és egy rövid, ám sikeres németországi turné után nagyobb sebességre kapcsol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar: az együttes novemberben öt különböző helyszínen kilenc hangversenyt ad - hangzott el az együttes sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A legváltozatosabb helyszíneket az újonnan induló, korosztályok szerinti bontásban szerkesztett, tematikus ifjúsági bérletek kínálják: a 6-12 éveseket a Csodák Palotájában Kútvölgyi Erzsébet segítségével kaphatnak ízelítőt a zene csodáiból. A koncertekre szombati napokon, 10:30, illetve 12 órai kezdettel kerül sor.

A 12-18 éveseknek szóló, "Zenés kirándulások" címet viselő sorozat egy hétre rá, november 17-én 15 órakor kezdődik a Nemzeti Galériában, Erkel Hunyadi Lászlójának III. felvonásával, történelmi festmények nyújtotta díszletek között. A második koncertre a Thália Színházban, a harmadikra pedig a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Dísztermében kerül sor, ahol Mozart "Koronázási" zongoraversenyének szólistája Szakcsi Lakatos Béla lesz. A sorozat házigazdája Geszti Péter.

Az egyetemistáknak és főiskolásoknak szánt "comMusication" elnevezésű bérlet hangversenyeire a Közgazdaságtudományi Egyetem Aulájában kerül sor, mindháromszor pénteki napon, 20 órai kezdettel. A november 30-i első hangverseny a hiány, a második a bőség, a harmadik a siker témájának néhány zenei megfogalmazását mutatja be. A műsorvezető-házigazda szerepét itt Réz András látja el.

Novemberben két külföldi vendégművész érkezik Budapestre, Kocsis Zoltán meghívására. Az argentin Ingrid Fliter 10-én Kecskeméten, másnap pedig - a Klemperer-bérlet második koncertjén - Budapesten, a Zeneakadémián lép a közönség elé, Chopin f-moll zongoraversenyének szólistájaként. Két héttel később, november 26-án, ugyanezen bérlet következő hangversenyén a görög Leonidas Kavakost hallhatjuk Brahms D-dúr hegedűversenyének szólistájaként.

A Nemzeti Énekkar francia oratóriumokból összeállított, négy koncertet tartalmazó bérletének december 13-i nyitókoncertjén elhangzik Berlioz ritkán hallható, nagyszabású műve, a Krisztus gyermekkora, januárban Honeggertől a Johanna a máglyán, májusban többek között Debussy oratóriuma, a Szent Sebestyén vértanúsága, június elején pedig Poulenc Gloriája és Fauré Requiemje. Mind a négy hangversenyt más-más karmester vezényli, sorrendben: Antal Mátyás, Pál Tamás, Kovács János és Vashegyi György.

(zsd)