Kroó Norbert válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Miért van az, hogy a fény kettős természetű? (Clau)
- Miért van az, hogy a mikroszkopikus testek gyorsulása arányos a rájuk ható erővel? Newton felismerését kísérletek igazolták. A kvantumvilág egyik alapjelensége, hogy a fény ugyanúgy, mint a tömeggel bíró elemi részek, atomok, molekulák, részecske-, illetve hullámtulajdonsággal bírnak. A kvantummechanika (a mikrovilág eddig minden kísérletben igazolt elmélete) szerint a hullám-részecske dualitás (amit először kísérletekben figyeltek meg) magyarázata a következő: minden mikroszkopikus rendszert vagy részecskét egy olyan állapotfüggvény ír le, amely ezek minden mérhető paraméterére vonatkozó valószínűségeloszlást tartalmazza. A részecske helye egy ilyen paraméter. Megfigyelése előtt ezt a helyet valószínűséghullámok írják le, amelyek egymással interferálhatnak.


Néhány évvel ezelőtt a Texas Instruments kiadványában olvastam egy cikket a Quantum Effect Transistor-ról. Nem tudom, hogy erről szó volt-e az előadáson, de kíváncsi lennék valamire. Ennél az eszköznél a digitális információt egy részecske kvantumállapota hoz hordozza, viszont a kvantumállapotok közötti átmenet ideje végtelenül kicsi (igaz ez?), ezért egy olyan számítógépnek, amelynek a működése ezen alapulna, végtelenül nagy lenne. Létezik ez? (Kiss Róbert)
- A tranzisztorok mérete folyamatosan csökken. A 10-20 nanométeres tartományban már előjönnek azok a kvantummechanikai jelenségek, amelyek a tranzisztorok (és más áramköri elemek) viselkedését erősen befolyásolják. Ilyen tranzisztor született 1988-ban a Texas Instruments laboratóriumában. Azóta persze ezek fejlesztése lényegesen előrehaladt. Napjainkban már olyan tranzisztorok is működnek, amelyek egyetlen elektron kvantummechanikai tulajdonságait használják ki. Úgy is elképzelhetjük ezeket, mint egy-egy dobozt, amelyben elektronok vannak, és amelyben két olyan "kapu" van, amelyeken keresztül az egyes elektronok be-, illetve kilépnek ebből a dobozból. Ehhez az elektronnak megfelelő (Coulomb) energiával kell rendelkeznie, amit feszültség rákapcsolásával lehet elérni.