Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

INTERFERENCIA-JELENSÉG: Hullámtulajdonsággal rendelkező fizikai rendszerek jellegzetes viselkedése, amely hullámok találkozásakor lép fel. Az összetalálkozó hullámok egyes helyeken erősítik, másutt gyengítik egymást, így jön létre a jellegzetes interferencia-kép.

KOZMIKUS HÁTTÉRSUGÁRZÁS: A Világegyetem korábbi, forró korszakából visszamaradt szelíd, mindössze 3K°-es elektromágneses sugárzás, mely kitölti a Világűrt.

KOZMIKUS SUGÁRZÁS: Nagyenergiás asztrofizikai folyamatokból származó részecske- ill. elektromágneses sugárzás, mely rendkívül nagy energiájú részecskék záporával árasztja el a Földet. E részecskék legjelentősebb forrása közelsége réven a Nap, de távoli neutroncsillagoktól, fekete lyukaktól stb. is juthatnak el hozzánk ilyen részecskék.

KRIOSZTÁT: alacsony hőmérsékletekre hűthető tartály

KVANTUMÁLLAPOT: A kvantumelmélet által leírt fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát nevezzük így. A kvantumállapotot az ún. kvantumszámokkal jellemezzük. Pl. a hidrogén atom elektronjának kvantumszámai a fő-, mellék-, mágneses- és a spin-kvantumszám.

LINEÁRIS EGYENLET: Egy f=0 egyenletet a (valós számok fölött) lineárisnak nevezünk, ha az x, y megoldásokra - vagyis ha f(x)=0 és f(y)=0 - az f(ax+by)=0 egyenlet is teljesül, ahol a és b valós számok. A fizikai alkalmazásokban f leggyakrabban egy lineáris differenciál-egyenlet (pl. Newton-egyenlet, Maxwell-egyenletek, Schrödinger-egyenlet stb.). A lineáris differenciál-egyenletek viselkedése a legjobban megértett és kezelhető a differenciál-egyenletek között.

MAGFÚZIÓ: Megfelelő körülmények (pl. nagyon magas hőmérséklet) hatására az atommagok, leküzdve a köztük fellépő elektromos taszítást, egyesülnek. Ez számos esetben energia felszabadulással jár. Ez a jelenség felelős például a csillagok energia termeléséért.

MAG MÁGNESES REZONANCIA vagy NMR: Mágneses térben lebegő atommagok és az elektromágneses sugárzás kölcsönhatásán alapuló jelenség, ill. rendkívül pontos mérési eljárás.

MÉZER: mikrohullámok tartományában működő lézer

PLANCK-ENERGIA vagy PLANCK-ÁLLANDÓ: Az elektromágneses tér diszkrét egységeit (kvantumjait) leíró állandó, melyet Max Planck német fizikus vezetett be az izzó testek sugárzási törvényének levezetése során. Ezt a kvantumelméletben alapvető fontosságú állandót h-val jelöljük.

WIMP: A Weakly Interacting Massive Particles angol kifejezés rövidítése. A mai részecskefizika számos olyan új részecskét jósol, melyek nem zérus nyugalmi tömegűek, viszont a szokásos anyaggal való kölcsönhatásuk elenyésző. Egyes elméletekben ezeket a részecskéket tekintik a Világegyetemben levő nagy mennyiségű ún. sötét anyag alkotórészeinek.