Mit vigyünk a strandra olvasni?

Vágólapra másolva!
A jó strandos könyv leköt annyira, hogy ne zavarjon a hőség, viszont bármikor le tudod rakni, hogy beszaladj a vízbe. Fontos ismérve még, hogy bírod tartani fél kézzel, és nem bánod, ha homok megy a lapjai közé. Mielőtt megvennéd az éppen aktuális vérfagyasztó kolostorregényt, divatos fantasyt vagy szerelmes történetet, olvasd el ajánlónkat! Krimik, lányregények, sci-fik, paródiák a frissen megjelentek közül, naptej mellé.
Vágólapra másolva!

Pascal Mercier: Éjféli gyors Lisszabonba

Hol jó olvasni? Portugáliai nyaralás alatt.

Miről szól? Egy svájci klasszikafilológus megment egy portugál nőt az öngyilkosságtól, majd rábukkan egy portugál nyelvű könyvre az antikváriumban. E két dolog elég, hogy felborítsa addigi életét, és nyomozásba fogjon, természetesen Lisszabonban.

Miért jó? Elegánsan filozofikus, mint Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című francia regénye, és lebilincselően misztikus, mint Carlos Ruiz Zafón A szél árnyéka-könyve (ha valaki még nem olvasta volna ezt a kettőt, azokat is pakolhatja a strandtáskába). Kicsit sok benne a filozofálás szerelemről, halálról és életről, de cserébe beleszagolhatunk a lisszaboni levegőbe, és sok mindent megtudunk Portugália közelmúltjáról. A regény világsiker, épp ezért nem is értjük az Ulpius-házat: egy ilyen könyvet rejteget, miközben a blőd ponyvát orrba-szájba reklámozza? A könyvből filmet is forgatnak, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave és Bruno Ganz főszereplésével.

* * *

Halász Margit: Gyöngyhomok - Száz év a mágikus kertben

Hol jó olvasni? Tiszai evezőstúrán, tokaji hétvégén.

Miről szól? Egy 20. századi kunsági család száz évéről.

Miért jó? Ez a könyv a magyar Száz év magány. A lápi sellő fia a barackfa alá ássa el a gyöngyöket, Ördög Rozál és Négyökrű Mihály hét gyermeke pedig végigéli a 20. századot. A mindenből mesét kanyarintó Halász Margitot itt az idő felfedezni magunknak, főleg most, hogy a Geopen Kiadó új borítókkal kiadta a Könyvhétre két korábbi könyvét (a másik az Éneklő folyó, azt is ajánljuk).

* * *

Silvia Avallone: Acél

Hol jó olvasni? Egy forró beton pingpongasztalon.

Miről szól? Anna és Francesca a felnőtt korba lép a toszkán tengerparton, szemben Elba szigetével. Pontosabban Piombino acélüzemének dolgozói számára létrehozott lakótelepen a Sztálingrád utcában, a kétezres évek legelején.

Miért jó? Az Acél világa az a "napsütötte Toszkána", amely éget és fáj, a magyar kiadás ráadásul elfér a farzsebben. Anna és Franscesca nővé érése a sors kihívása ezen a nyáron, mint ahogy a könyv szereplői számára bármi olyasmi, ami a miliőből való kitörést jelenti. Családi erőszak, diszkó, kiúttalanság - mindennek a hajtómotorja az elnagyoltan megszemélyesített gyár, a szexuálisan tűlfűtött, zihálva lüktető acélmonstrum, amely anyagot teremt és életeket sorvaszt. Az Acél a nyolcvannégyes születésű Silvia Avallone első regénye, amely a tavalyi év egyik legsikeresebb könyve volt Olaszországban.

* * *

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el

Hol jó olvasni? Szeles tengerparton, ólomszürke felhők alatt.

Miről szól? Egy angliai bentlakásos iskolában különleges gyerekeket nevelnek, itt nő fel Kathy és két barátja is. Szerelmi háromszög-történet a jövő kegyetlen Angliájában.

Miért jó? Ez a könyv azoknak való, akik szeretnek etikai problémákon merengeni olvasás közben. A könyv alapötlete mellbevágó (nem áruljuk el, mi az), utána türelem kell hozzá, míg az Ishiguróra jellemző visszafogott feszültség közepette felépül a történet. A regény a nyár eleji filmadaptáció premierjére időzítve jelent meg újra magyarul.


* * *

Kondor Vilmos: Budapest-sorozat

Hol jó olvasni? Városi uszoda gőzölgő betonján.

Miről szól? Egy Gordon Vilmos nevű újságíró nyomoz az 1940-es évek Magyarországán különböző zűrös ügyekben.

Miért jó? Már sokszor ajánlgattuk Kondor Vilmos történelmi detektívtörténeteit, de ha van alkalom, amikor egyben el lehet olvasni az eddig megjelent négy kötetet, hát az a nyár, így most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy létezik ez a könyvsorozat. Igazi időutazás és műfaji remekmű mind a négy könyv, de ha csak egy fér bele, a másodikat vigyük magunkkal, a Bűnös Budapest-et.

* * *

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

Hol jó olvasni? Az Adrián.

Miről szól? Csúnyácska lány egy csodafegyver után nyomoz a századfordulón különböző felkapott fürdőhelyen.

Miért jó? Azt tesszük legjobban, ha beszerezzük Baráth Katalin békebeli krimijének első részét is, A fekete zongorá-t, és a kettőt egymás után, sorrendben olvassuk. Az első rész jobb, de még a második is zseniális, nyaralás közben pláne, hiszen bebarangolhatjuk Veronnal Abbáziát, Füredet.


* * *

Dennis Lehane: Megszentelt életek

Hol jó olvasni? Strandon csak önkontroll birtokában, mert előfordulhat, hogy pecsenyepirosra égsz, mire kiadod a kezedből.

Miről szól? A Megszentelt életek a harmadik magyarul is olvasható része a Patrick Kenzie és Angela Gennaro nyomozópárosról szóló sorozatnak, de csak úgy sorozat, mint a Poirot-k vagy a Holmesok, nem kötelező őket sorban olvasni.

Miért jó? Lehane krimijeinek van egy sajátos thriller hangulata. A nyomozás maga annyira nem kiszámíthatatlan, de végig van egy kellemetlen érzésünk, hogy mindjárt valaki kiugrik a sötétből. A Lehane-krimik közül mindenki egybehangzóan a Titokzatos folyó-t tartja a legjobbnak, tehát azzal érdemes kezdeni (az nem tartozik bele a Kenzie-Gennaro-sorozatba). Lehane írta a Viharsziget-et is, amely tavaly ment a mozikban Leonardo DiCaprio főszereplésével.

* * *

Jung Chang: Vadhattyúk

Hol jó olvasni? All-inclusive nyaraláson, ahol egész nap napozóágyon fekszik az ember.

Miről szól? Kína 20. századi története három asszony életén keresztül elmesélve.

Miért jó? A Vadhattyúk klasszikus családtörténet, amelyet a helyszín és egy általunk kevésbé ismert kultúra megismerése tesz izgalmassá. A könyv 10 millió példányban fogyott világszerte, Kínában viszont még mindig be van tiltva. Az Egy gésa emlékiratai-hoz lehetne hasonlítani, azonban ezt valóban kínai nő nő írta.

* * *

Tóth Olga: Csupasz nyulak

Hol jó olvasni? Volt SZOT-üdülőben, zsizsegős gyöngyfüggönnyel felszerelt szocreál hétvégi házban, régi úttörőtáborban.

Miről szól? Egy leányanya és éltanuló úttörő húga próbál boldogulni a hatvanas évek Magyarországán.

Miért jó? Nagyon jó a könyv hangulata, szinte látjuk magunk előtt a kor jellegzetes bútorait, és érezzük a hűvös konyhaillatot. Ideális hétvégi strandolvasmány, mivel rövid, gyorsan olvasható, és könnyű hordozni a strandtáskában. (Itt írtunk bővebben a könyvről.)

* * *

Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

Hol jó olvasni? Ha valaki au-pairkedni vagy palacsintát sütni megy külföldre.

Miről szól? A könyv néhány emigráns magyar sorsát követi nyomon, akik az 1848-49-es szabadságharc után Franciaországba menekültek.

Miért jó? A Nyughatatlanok nem az a tipikus strandolvasmány, amit beteszel a naptej mellé, összekoszolsz, de nem számít. Vaskos és odafigyelős könyv, viszont Spiró György Fogság-ához hasonlóan könnyen olvastatja magát, és sokat megtudhatunk belőle a honvágy természetéről. Nem hiányzik belőle a történelmi regényekhez szükséges alapos korkép és jól felépített miliő, miközben misztikus rémregény-elemek (asztaltáncoltatás, lemészárolt asszony feje az ablakban stb.) tartják ébren a figyelmünket.

* * *

Stephen Butler Leacock: Gertrud, a nevelőnő

Hol jó olvasni? Ahol nem kínos, ha fel-felröhögünk.

Miről szól? A kanadai közgazdász irodalmi paródiáit Karinthy Frigyes magyarította bravúrosan. A címadó novella például Jane Austent figurázza ki: "Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk (...) Írország keleti partjainál játszódik."

Miért jó? Milne Micimackó-jához hasonlóan Leacock humoreszkjei is sokat köszönhetnek Karinthynak, ráadásul Réber László remek illusztrációi díszítik a kötetet. Remek antidepresszáns.


* * *

C. J. Sansom: Apokalipszis I-II.

Hol jó olvasni? Belföldön, ráérős nyaralások alkalmával.

Miről szól? A púpos londoni ügyvéd egy sorozatgyilkost üldöz VIII. Henrik korában.

Miért jó? C. J. Sansom az egyik legnépszerűbb szerző a történelmi krimik műfajában, főleg most kattantak rá sokan, hogy tombol a Tudorok-láz. A történész-jogász végzettségű író élethűen és valós eseményekre alapozva festi le a korabeli London életét, közben a krimivonalat is profin kézben tartja. Ez már a negyedik része a sorozatnak, amelynek visszatérő nyomozó hőse a púpos jogász, Shardlake. A BBC már gyártja is az első rész filmadaptációját Kenneth Branagh-val a főszerepben.

* * *

Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása

Hol jó olvasni? Napernyő alatt, fröccstől enyhén becsiccsentve.

Miről szól? A bélbajoktól gyötört római filozófus gyógyvíz után kutat, így jut el Názáretbe, ahol Józsefet, az ácsot szörnyű gyilkosság elkövetésével vádolják. A tudós nyomozni kezd.

Miért jó? Több, mintha a mostanában divatos történelmi krimik sima paródiája lenne. Egyszerre összekacsintós börleszk, apokrif krimi és detektívkomédia.

* * *

Fábián Janka: Emma szerelme

Hol jó olvasni? Balatoni nyaralás közben, kiváltképp az északi parton.

Miről szól? Vallay Emma régi ellenségébe szeret bele, igaz, kicsit későn, de jóvá lehet tenni, aztán jön a háború.

Miért jó? A Balaton-felvidéknek olyan az atmoszférája, hogy csavarosabb írói trükkök nélkül is elvisz a hátán egy történetet. A könyv klasszikus lányregény-közhelyekre épül: szokatlan szépségű tökéletes főhősnő, meg nem értett főhős, dundi-cuki barátnő, későn felismert vonzalmak stb. A balatoni atmoszféra, illetve a felskiccelt történelmi háttér (a millenniumtól Horthy Miklós belovaglásáig tart a cselekmény) azonban a viszonylag sablonos történetet is vonzóvá tudja tenni. Még a nyáron megjelenik a könyv két folytatása, amellyel együtt háromkötetes családregénnyé dagad a történet, egészen a XX. század végéig követhetjük nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét.

* * *

Tóth Krisztina: Pixel

Hol jó olvasni? Strandtörülközőn.

Miről szól? A mai Magyarországon játszódó rövid novellákból szerelmi és családi kapcsolatok hálója bomlik ki.

Miért jó? Az egyes novellák olyan rövidek, hogy két karzsibbadás között kényelmesen olvashatók a strandon henteregve. A visszatérő szereplők Ha valaki még nem olvasta a Vonalkód-ot (Tóth Krisztina első novellakötetét), inkább azt vigye, az jobb. (Itt írtunk bővebben a könyvről.)

Korábban: Két zombiregény nyárra
Rejtő vagy a szerelem? Szavazz a legjobb strandos könyvre!


Dömötör Ági