A kairói piramisok felett a Solar Impulse

Solar Impulse, Kairó
Vágólapra másolva!
Befejezte utolsó útszakaszát a Solar Impulse napelemes repülőgéppel André Borschberg pilóta: a szerkezet leszállt Egyiptomban, és most várja, hogy az ideális időjárási körülmények között tovább indulhasson. A következő, utolsó repülési szakasznak Bertrand Piccard lesz a pilótája.
Vágólapra másolva!

3745 kilométeres szakaszt tett meg a Solar Impulse-zal André Borschberg pilóta. A Földközi-tenger átszelése összesen 48 órát és 50 percet vett igénybe, a gép most a kairói nemzetközi reptéren várakozik a megfelelő időjárásra.

A Solar Impulse a piramisok felett Forrás: J.REVILLARD / REZO/Jean Revillard / Rezo

André Borschberg pilóta utolsó repülési szakasza volt ez az SI2 világkörüli útján: a következő, utolsó szakaszt már Bertrand Piccard fogja levezényelni. "Ez az egyiptomi leszállás visszahozott engem oda, ahol az álmaim elindítottak. 1999-ben is itt landoltam a földkörüli hőlégballonos utam után" - nyilatkozta Borschberg. "Pontosan itt gondoltam arra, hogy

úgy, hogy egy csepp üzemanyagot sem használunk."

A Solar Impulse 2 négy lítium-polimer akkumulátorral működik, mindegyik 38,5 kilowatt per órás teljesítménnyel – így összesen 154 kilowatt per órás akkumulátorteljesítménnyel repül a gép. Napközben szolárgenerátor repteti az SI-t, ami egyszerre tölti fel ezeket az akkumulátorokat is. A nappali 5500 méteres magasságból éjszaka a gép körülbelül 2500 méterre ereszkedik, ahol csak az akkumulátorok energiájából jut előre.

A gyönyörű Arab Emírségekből indult a Solar Impulse, hogy meghódítsa a Földet Forrás: © Solar Impulse

Az utolsó repülési szakasz idejét a Solar Impulse csapata még csak most határozza meg, az ugyanis nagyban múlik az időjárási körülményektől. A napelemes repülőgép visszatér majd kiindulási helyszínére, Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségekbe. Innen 2015 márciusában indult a nagy kaland, amelyet tavaly nyáron egy technikai hiba késleltetett egy kicsit.