Kihalhat a világ legritkább cetféléje

kaliforniai disznódelfin vaquita
Vágólapra másolva!
A kaliforniai disznódelfint csak 1958-ban fedezték fel, majd hat évtizeddel később mindössze hatvan példány maradt belőle. Kihalását nem meglepő módon az illegális halászat okozhatja, pedig nem is a disznódelfinek az orvhalászok célpontjai.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai disznódelfin, amelyet kaliforniai barnadelfinnek vagy vaquitának is neveznek, csak a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében, Mexikóban él, ezzel ez a legkisebb elterjedésű cetfaj a világon. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint

az elmúlt három évben a populációnak több mint a fele kipusztult, a mexikói kormány legújabb jelentése alapján pedig mára csak hatvan példány maradt belőlük.

A Guardian beszámolója szerint a természetvédők pénteken arra figyelmeztettek, hogy a vaquiták, amelyek a legkisebb disznódelfinfélék, a kihalás szélére kerültek.

A populáció annak ellenére csökkent le drámaian, hogy tavaly áprilisban Mexikó a haditengerészetet is kivezényelte a Kaliforniai-öbölbe az illegális halászat megakadályozására, amely az elsődleges oka a vaquiták pusztulásának.

Az orvhalászok nem a mindössze másfél méteres disznódelfineket akarják kifogni, de gyakran beleakadnak az illegálisan kihelyezett halászhálókba.

Kaliforniai disznódelfin Forrás: Wikipédia

Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke tavaly áprilisban kétéves tiltást vezetett be a halászhálókra, és a haditengerészet egyik őrhajóját, illetve gyors csónakokat és repülőgépeket is kirendelt a rendelet betartatására. Rafael Pacchiano környezetvédelmi miniszter azonban arról számolt be, hogy nemrég újabb három disznódelfin tetemét találták meg. A hatóságok ennek ellenére úgy gondolják, hogy a védelem megerősítésével a fajt még meg lehet menteni a kihalástól.

A Guardian szerint a haditengerészek

mindennap találkoznak illegálisan kihelyezett hálókkal, amelyek sokszor akkorák, mint egy focipálya,

és a delfinek mellett tengeri teknősök és oroszlánfókák is fennakadnak bennük. Pedig a kormány korábban beleegyezett, hogy több tízmillió dolláros programot indít a halászok kárpótlására, és segíti újfajta hálók kifejlesztését is.

A kaliforniai disznódelfinek nehéz helyzetét egyébként

a totoaba nevű halfaj okozza, amely szintén a Kaliforniai-öbölben él, és amelynek úszóhólyagja rendkívül keresett a kínai feketepiacon.

A totoaba úszóhólyagját Ázsiában levesként fogyasztják, és csodaszernek tartják, amely egy csomó betegségre gyógyír, így mire odakerül, akár 5 millió forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek érte.

A WWF korábban felszólította Mexikót, Kínát és az Egyesült Államokat, amely szintén érintett a totoabacsempészetben, hogy közösen lépjenek fel a virágzó üzletág ellen. A szervezet szerint, ha a kaliforniai disznódelfinek kihalnak, akkor azért mindhárom ország felelős lesz.

- mondta a Guardiannek Omar Vidal, a szervezet mexikói elnöke.