Alternatív, természetes fényforrásoké a jövő

Liter of Light
TO GO WITH AFP STORY-UN-climate-talks-solar-Philippines-poverty-Internet,FOCUS by Karl Malakunas Illac Diaz (R) inspect a solar light bulb with Siplicio Mondas, 73, and his grand son, installed by the Philippine army soldiers on a roof in a shanty town in Manila, with other private and government organization, they hope to install simultaneously around 10,000 solar bottle bulbs in the slum aria in Metro Manila on November 30, 2011 in a project called "Liter of Light". Filipino social entrepreneur Illac Diaz is aiming to help a million poor people in a year, and with the help of some plastic bottles plus a savvy social media campaign may do even better. Diaz's project appears simple -- fill discarded soft drink bottles with water, place them in roofs of houses and allow the refracted light to brighten homes during the day instead of using electric bulbs. AFP PHOTO / JAY DIRECTO / AFP PHOTO / JAY DIRECTO
Vágólapra másolva!
A 21. században már annyira természetesnek vesszük, hogy az elektromos áram a szolgálatunkban áll, hogy el sem tudjuk képzelni nélküle az életünket – pedig a fejlődő országok nagy részében olyan ritka az államszolgáltatás, mint a fehér holló. A különböző kutatók és feltalálók évtizedek óta küzdenek azért, hogy ezekben az országokban megoldják az áram hiányából adódó problémákat – így többek között a világítást is.
Vágólapra másolva!

Az első és legkézenfekvőbb megoldás az áram hiányának kiküszöbölésére persze a napelem lenne – ez egy környezetbarát, hatékony verzió, ami bárki számára elérhető lehet. Önfenntartó, nem igényel összeköttetést nagyobb áramszolgáltatókkal, és

akár a dzsungel közepén is fel lehet húzni.

Igen ám, de egy akkora napelem, amely képes egy egész háztartást ellátni árammal, többe kerül, mint a fejlődő országokban egy család éves átlagkeresete, így nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy felszereltessék a házukra.

Egy Fülöp-szigeteki naperőmű cellái a fővárostól, Manilától északra fekvő Valenzuelában. A tizenegy hektáron elterülő, 32 692 napelemből álló új napelemfarm, amely naponta 8,6 megawatt energiát termel, térítésmentesen fogja árammal ellátni a környező állami iskolákat Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Ezt a problémát, ha a napelemeknél maradunk, úgy tudjuk megoldani, ha kisebb, de hatékonyabb elemeket készítünk, amelyek apró, de magas fényerősségű LED-lámpákat látnak el energiával. A másik tényező, amely segíthet a hatékonyság növelésében, az a hordozhatóság – így nem kellene nagyobb összegeket kiadni arra, hogy professzionális szakemberek beszereljék a napelemeket.

Nincs elég fény a fejlődő országokban

A fejlődő országok nagy része úgynevezett fényszegénységben szenved – nem a szó egészségügyi, sokkal inkább direkt értelmezésében. A fejlett országokban az energiafelhasználás húsz százaléka arra megy el, hogy kivilágítsuk az otthonunkat, az utcáinkat, a középületeinket. A fényszegénységben élő szegényebb területek 100-1000-szer annyit költenek adott egységnyi fényre, mint a fejlett országok lakói.

Egy szudáni gyereket itatnak az Abu Shouk menekülttáborban. Afrikában nem csak a vízhiány, de az elektromos áram hiánya is rengeteg területen probléma Forrás: AFP/Jim Watson

Statisztikák szerint nagyjából 1,7 milliárd ember otthonából hiányzik az elektromosság, ez a Föld lakosságának egyötöde. Afrika 90 százaléka nincs rákapcsolva a hálózati villamos energiára. Ruandában és Burundiban az áramhoz jutó emberek száma éppen csak eléri a lakosság 1 százalékát. Nem túl meglepő, hogy azokban az országokban nagyobb a fényszegénységben élők száma, ahol nagyobb a szegénység is - ebből az ördögi körből pedig nehéz kitörni, hiszen

áram nélkül éjszaka nem lehet dolgozni, ami potenciálisan jövedelemkiesést jelenthet a már amúgyis szerény bevétellel rendelkező családoknak.

Védekezés az oroszlánok ellen

Azt, hogy Afrikában például mennyire égető helyzet lenne az éjszakai világítás megoldása, jól mutatja, hogy a WWF kenyai kirendeltségének nem mindennapi problémával kell szembenézniük: a Nairobi Nemzeti Parkhoz közel élő maszáj törzsek régóta könnyű prédái a sötétben portyázó oroszlánoknak. A törzs tagjai elkezdték mérgezni az állatokat, hogy megakadályozzák a haláleseteket, ami azonban az amúgy is veszélyeztetett faj egyedeit tizedeli. Egy 13 éves maszáj fiú, Richard Turere ötlete volt, hogy helyezzenek a kunyhók köré napelemmel feltöltött, villogó LED-lámpákat, amelyektől az oroszlánok tartanak, és nem mennek az emberek közelébe.

Jellemző, hogy a legszegényebb területeken a legnagyobb a fényszegénység Forrás: Wide Photographic

Ami a fényszegénységben ezeken kívül kétségbeejtő, az az, hogy a szegényebb rétegek gyakran olyan anyagokat használnak világítás céljára, amelyek súlyosan károsítják a környezetet – néhol például használt kerékgumikat égetnek, ami nemcsak a környezetre, de az emberi egészségre is káros. Rengeteg helyen például

petróleummal világítanak, ami drága, veszélyes, és nagyon megemeli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását is.

A Világbank becslései szerint mintegy 780 millió nő és gyermek lélegez be annyi petróleumfüstöt, amely úgy károsítja a szervezetüket, mintha két doboz cigarettát szívnának el naponta. Az érintett területeken a felnőtt női tüdőrákosok kétharmada nemdohányzó ember.

Felszerelik a Liter of Light műanyag palackját Forrás: AFP/Jay Directo

Biciklizz a fényért!

Jó hír, hogy a problémára egyre több innovatív megoldás születik, ami megszabadíthatja a fejlődő országok lakóit a káros petróleumfüsttől, ráadásul sokkal olcsóbbak is, mint a felszerelhető, hagyományos napelem. Itt van például a Lights for Life, amely a korábban említett LED-izzókat használja, de

nem a nap vagy a szél, hanem az ember energiájára támaszkodik.

Gyakorlatilag egy bicikliszerű generátorból, valamint a LED-ből áll, és a POWERcycle generátor segítségével 20 perc pedálozással akár 20-35 óráig is képes világosságot teremteni. A POWERcycle-lel összesen öt LED-izzót lehet feltölteni, ami olyan könnyű feladat, hogy akár gyerekek is elvégezhetik.

Egy liter fény

A Liter of Light kezdeményezés elsősorban nappali világításra van kitalálva, de napelemekkel összekötve éjszakára is használható. A módszer duplán hasznos, hiszen újrahasznosítja a kidobott üdítőspalackokat, és fényt juttat az otthonokba.

Így működik a Liter of Light műanyag flakonja Forrás: AFP/Jay Directo

A projekt lényege igen egyszerű: venni kell egy műanyag palackot, beletölteni egy kis vizet és egy kis klórt, aztán a tetőn vájt lyukba beledugni az így kapott eszközt. A Liter of Light fapados módszere így egy egész szobát megtölthet fénnyel, ha pedig egy kisebb napelemhez csatlakoztatják, éjszaka is adja a világosságot. A műanyag flakon tartalma megtöri a napfényt, így sikerül még a távolabbi helyekre is elszórnia azt. A módszer előnye, hogy nagyon olcsó, egyszerű, és nem mesterséges, hanem az egészségnek kifejezetten előnyös természetes fényt használ napközben. Egy ilyen palack kiválthat egy 40-60 wattos izzót is.

Vigyázni kell a biomasszával

A biomassza az emberiség igazi kihasználatlan kincsesbányája, ami a szegények áramellátásában is segítségünkre lehet. A biomassza előnye, hogy természetes anyagokból áll - például különböző fa-, illetve mezőgazdasági hulladékból, állati és emberi ürülékből. Így könnyen hozzá lehet jutni még az elzártabb területeken is. A biomassza, a szélenergiával, geotermikus energiával és vízenergiával együtt mégis csupán az összes energiafelhasználás 1 százalékát adja világszerte.

Bár nem problémátlan, nagyon fontos energiaforrás a biomassza: megújul, lokális, fenntartható Forrás: Manek Attila

Ez persze csak a fenntartható biomassza-használatra igaz - ezzel is érdemes ugyanis óvatosan bánni. A WWF szerint Afrika nagy részében ugyanis, ha biomasszából nyert energiáról van szó, akkor az a természetes vegetáció irtását is maga után vonja - a statisztikák szerint a kontinens keleti és déli részén

az erdőterületek kiirtásának 70 százalékáért felelős az, hogy a kivágott fákból biomasszát készítenek.

Energia a sütőből

A fejlődő országokban rengetegen használnak még ma is fával vagy szénnel fűtött sütőket és főzőtesteket. A VOTO nevű újítás az így keletkező hőt alakítja át elektromos árammá, amely képes egy zseblámpát működtetni, vagy akár egy telefont is feltölteni. A VOTO eredetileg túrázóknak készült, de az elmaradottabb területeken tökéletesen használható világításra is. Kistestvére, a VOTO Lite elsősorban az éjszakai olvasáshoz, tanuláshoz nyújt segítséget.

Mindkét terméknél kiemeli a gyártó, a Point Source Power, hogy kiválthatja a káros petróleum használatát.

Használjuk ki a gravitációt!

A GravityLight nevű csodalámpához sem napfény, sem elektromos áram nem kell - egyszerűen elég valaki, aki felhúzza a súlyt, ami a lámpához kapcsolódik, és máris 20 percnyi világításhoz juthat.

Így fest maga a lámpa Forrás: GravityLight

Bonyolultnak tűnik, de valójában borzasztó egyszerű: a lámpához adnak egy zsákot, amelyet földdel vagy kővel kell megtölteni - vagy gyakorlatilag bármivel, mivel maga a súly a lényeg. Nagyjából 10 kilónyi tölteléket kell beletenni, majd egy zsinóron felhúzni a plafonon álló lámpához. Ahogy a zsák súlya húzza le a madzagot újra, a lámpa működik, nagyjából húsz percig folyamatosan.

A kütyü előnye az, hogy

néhány másodperces munkával 30 percnyi világosságot lehet generálni.

A GravityLight teljesen önfenntartó, és egy hónap alatt behozza az árát, ráadásul egyáltalán nem szennyezi a környezetet, szemben a petróleumos lámpákkal. A rászorulók nincsenek kitéve az időjárás változásának, nem kell szélre vagy napsütésre várniuk, a gyerekek pedig kifejezetten szeretnek játszani a szerkezettel.

Ezekkel az innovatív készülékekkel nagyon könnyen ki lehetne váltani a petróleumalapú világítást a fejlődő országok eletromos áramhoz nem jutó lakosságánál. Legtöbbjük, bár nem feltétlenül olcsó, hamar visszahozza az árát, hiszen a petróleum sem filléres megoldás. Gyerekek milliói várják, hogy éjszaka is csinálhassák a házi feladatukat, és legalább ennyi felnőtt szeretne naplemente után is dolgozni - ha több ilyen alternatív megoldást kínálunk a káros módszerek helyett, talán lassan az ő jövőjük is szó szerint fényesebb lehet.