Évenként sújthatják pokoli hőhullámok a bolygót

hőség, hőhullám, nyári meleg
Pedestrians shield themselves from the scorching sun on a street in Weifang city, east Chinas Shandong province, 29 May 2014. At least two people have died from heatstroke, Chinese mainland media reported, as a streak of hot weather continues to grip the country. The fatalities were reported in Yuanyang county in Yunnan province, where the temperature has for weeks risen above 40 degrees Celsius. The victims, both in their 50s, died in hospital on Tuesday (27 May 2014) after suffering heatstroke, the Kunming-based Metropolitan Times reported. In Beijing, authorities raised the hot weather alert to red, the highest in the four-level scale. Since Monday, temperatures have been climbing across the northern mainland, including in Hebei, Shandong, Henan and Anhui.
Vágólapra másolva!
Az eddig csupán húszévente előforduló pokoli hőhullámok 2075-re már éves rendszerességgel jelentkezhetnek a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán, amennyiben nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A Climatic Change című folyóiratban közölt eredmények szerint a károsanyag-kibocsátás visszaszorításának hiányában az intenzív hőhullámok – vagyis a rendkívüli forrósággal kísért háromnapos periódusok – még szélsőségesebbé fognak válni.

Egyre gyakrabbak lesznek itthon is a hőhullámok Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársaként dolgozó Michael Wehner hangoztatta, hogy az extrém forróság

halálos következményekkel is járhat

a hőhullámokra jellemzően legérzékenyebb csoportok, úgy mint a szegények, az idősek és a nagyon fiatalok esetében.

Minden évben előjönnek

Az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) klímamodelljére támaszkodva a kutatók arra jutottak, hogy a jelenleg átlagosan húszévente előforduló kemény hőhullámok 2075-re éves rendszerességgel jelentkezhetnek a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán, köztük Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi területein, valamint Dél-Amerika középső részén.

Közép-Európa is érintett lehet a hőhullámokban Fotó: Polyak Attila - Origo

A szakemberek azt is kimutatták, hogy 2050-re ezek a hőhullámok a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán legalább 3 Celsius-fokkal, 10 százalékán legalább 5 Celsius-fokkal melegebbek lesznek, mint most.

A klímacsúcs ez ellen harcolt

A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs több mint 190 résztvevő országa által elfogadott megállapodás hosszú távú célja annak biztosítása, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest "jóval" két Celsius-fok alatt maradjon. A károsanyag-kibocsátás visszaszorítására vonatkozó vállalások azonban nem elegendőek ennek megvalósításához.

A hőhullámok károsak lehetnek azok számára, akik érzékenyebbek Forrás: Imaginechina/Zhang Chi

Az új kutatás, amely a kibocsájtáscsökkentés egészségre, mezőgazdaságra, hurrikánokra, tengerszintre és aszályokra gyakorolt hatását vizsgáló nagyobb projekt része, azt mutatta, hogy

szigorú intézkedésekkel jelentősen enyhíteni lehetne a hőhullámok jelentette veszélyt.

"A tanulmány szerint az üvegházhatású-gázkibocsátás agresszív visszaszorításának pozitív következményei már a század közepétől érezhetővé válnának, a szélsőséges hőhullámok számának és erejének tekintetében is" – húzta alá Claudia Tebaldi, az NCAR munkatársa.

A tanulmány szerint a klímaváltozás megfékezésére irányuló kemény erőfeszítések ellenére, 2075-re a világ szárazföldi területeinek egyötödét éves szinten fogják sújtani intenzív hőhullámok.