Ahol a multik egyenrangúak a gyerekekkel

Ozone díjátadó ünnepség 2015 november 18-án Ozone díjátadó ünnepség 2015 november 18-án
Ozone Zöld-díj 2015 győztesei
Vágólapra másolva!
Átadták az idei Ozone Zöld-díjakat. November 18-án, szerdán megrendezésre került Magyar Fenntarthatósági Csúcson vehették át a díjazottak Magyarország legnézettebb közösségi tévécsatornája, az OzoneNetwork által alapított elismeréseket.  A magánszemélyek, nagyvállalatok, kis- és közepes vállalkozások, valamint a civil szervezetek mellett, idén egy új kategóriát is indítottak, általános iskolai osztályok és szakkörök részére.  
Vágólapra másolva!

A pályázatokat idén is az OzoneNetwork szakmai együttműködő partnere, a gödöllői Szent István Egyetem Klímatanácsa bírálta el, köztük Dr. Tóth László professzor, a SZIE Klímatanácsának elnöke, Dr. Fogarassy Csaba, a Klímatanács főtitkára, Herczeg Boglárka, a Klímairoda vezetője. A díjazottakat az OzoneNetwork vezető szerkesztője, Wágner Szilvia köszöntötte.

Nagyvállalati felelősségvállalás a fenntartható jövőért

A fenntarthatósági törekvéseket, jó példákat elismerő Ozone Zöld-díj pályázatra idén 38-an jelentkeztek, minden kategóriában hárman kaptak elismerő oklevelet és díjat. Ahogy a zsűri elnöke elmondta, mint minden évben, most is az újszerűséget keresték a pályázati anyagokban, és azt is figyelembe vették, hogy egy-egy projekt milyen tömeget mozgat meg, mennyire képes a környezetében pozitív változásokat előidézni. Az alábbi videón az eseményről készült tudósítást nézhetik meg.

A nagyvállalati kategória első három helyezettje:

  1. K&H Csoport
  2. SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

  3. Dreher Sörgyárak Zrt.

Tóth László professzor, a Klímatanács és a bíráló bizottság elnöke a díjátadón. Háttérben Wágner Szilvia az OzoneNetwork Tv vezető szerkesztője és Fürst Ádám az Ozone Zöld-díj főszervezője. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első helyezett K&H Csoport azzal érdemelte ki a győztes helyet, hogy elindított egy pályázatot, amelynek keretében agrár felsőoktatási intézmények mester- és PhD- képzésein résztvevők mérték össze tudásukat, kreativitásukat a fenntartható mezőgazdaság témájában.

A nagyvállalat kategória idei győztese a K&H csoport, amelynek képviseletében Csordás Emőke vette át a rangos elismerést Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docenstől, a Klímatanács főtitkárától Fotó: Szabó Gábor - Origo

A klímavédelem szempontjából nem lehet eleget hangsúlyozni az agrárium fontosságát, hiszen az üvegházhatású gázok közül az egyik legkritikusabb komponens, a metán legnagyobb mennyiségű kibocsátása a mezőgazdasági szektorhoz kapcsolható.

Mindenki sokat tehet a környezet megóvásáért

Nem csak a nagy, hanem a nemzetgazdaságon belül a többségi szektort alkotó közepes és kisvállalatok környezettudatos szemlélete is döntő fontosságú a fenntarthatóság jövője szempontjából.

Wágner Szilvia, az OzoneNetwork, Magyarország első zöld televíziójának vezető szerkesztője a 2015-ös Ozone Zöld-díj díjátadó ünnepségén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Ozone Zöld-díj 2015-ös kis,- és középvállalati (KKV) kategória első három helyezettje:

  1. STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
  2. Producom Produkciós és Kommunikációs Kft.
  3. Optimum Solar Kft.

Éder Andrea, kommunikációs vezető – STKH Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. képvislője (a kép bal szélén) a KKV kategória első helyezettjének járó elismeréssel Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kategória győztesére egy háromnapos, Sopron patinás belvárosában rendezett kukafesztivál sikerei kapcsán esett a választás. A fesztivál szervezőinek célja a szemléletformálás, szeretnének segíteni abban, hogy az emberek megértsék a hulladékgyűjtés és - feldolgozás fontosságát és maguk is aktív részeseivé váljanak a környezet terhelését csökkentő folyamatoknak.

Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens, a Szent István Egyetem klímatanácsának főtitkára Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fogarassy Csaba a zsűrit képviselve megemlítette, hogy a pályázati anyag olvasása közben érezhetően „átjött a zsongás”, és jövőre maga is ellátogat oda.

Civilek a környezetért, és az élhető jövőért

Világszerte a civil szervezetek a zöld ügy talán legelkötelezettebb támogatói. A civil szervezetek kategóriában az OzoneNetwork együttműködő partnere, a Klímatanács az idei évben az alábbiak szerint rangsorolta a dobogósokat:

  1. TETT Jövőnkért Egyesület (Tegyünk Együtt Természetünkért Társadalmunkért Jövőnkért)
  2. Víz, Zene, Virág Fesztivál
  3. Hangyaközösség Alapítvány

Samu Andrea ,a TETT Jövőnkért Egyesület elnöke (a képen középen) a civil szervezetek kategória győztesének képviselője, a 2015-ös díjátadó ünnepségen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A civil kezdeményezések esetén a zsűrinek saját bevallása szerint elég nehéz dolga volt, több pályaművet is el tudtak volna képzelni a díjazottak között.

Az első helyezett, a TETT Egyesület, kisgyermekes anyáknak szervez szemléletformáló programokat,

és többek között az eldobható pelenka ellensúlyozásaként használható mosható pelenka mellé szeretnének még több hívőt gyűjteni.

Az Ozone Zöld-díj díjátadó ünnepség közönsége, 2015. november 18-án a Hotel Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az eldobható pelenka kisgyermekenként több tonnányi műanyag hulladékot keletkeztet, amely ráadásul csak 4-500 év alatt bomlik le.

Erre jelenthet valódi választ a mai, modern mosható pelenka,

amelyek használatával jelentősen hozzájárulhatnak a szülők a kisbabák első életszakaszában termelt hulladékmennyiség csökkentéséhez.

Az egyéni kezdeményezések a legfontosabbak talán

A környezet és természetvédelem ügye elsősorban szemlélet és tudatosság kérdése. Még a legkomolyabb kormányzati erőfeszítések, és a vállalati kör zöld programjai sem lehetnek sikeresek, ha a fenntarthatóság gondolata nem válik a legszélesebb körben tudatossággá.

Az Ozone Zöld-díj a fenntarthatóság ügyében tett közösségi és egyéni erőfeszítéseket díjazza Fotó: Szabó Gábor - Origo

E tudatosság hazai képviselőit a az Ozone Zöld-díj magánszemélyek kategóriájában díjazta a bíráló bizottság. A 2015-ös díjjazottak:

  1. Burgmann Nóra (Zöldmatek.hu)
  2. Bozókiné Szabó Ildikó, a Szabadság téri óvoda szakmai vezetője, tehetségfejlesztő pedagógus
  3. Monostori-Kalovits Márk, a noPack - első magyar csomagolásmentes bolt tulajdonosa
Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens, a Szent István Egyetem Klímatanácsának főtitkára Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magánszemélyek kategóriába érkezett a legtöbb nevezés. Ezek közül - ahogy a zsűri jellemezte

vagyis Burgmann Nóra, a Zöldmatek.hu internetes portál megálmodója, aki azt vallja, hogy a környezetvédelmet és a környezettudatos magatartást az iskolai tananyagba integráltan kell oktatni, s erre számos kreatív, és ötletes megoldást ajánl a honlapján.

Burgmann Nóra, a Zöld Matek megálmodója Fotó: Szabó Gábor - Origo

A főként óvodás és kisiskolás korosztálynak készült oldalon a matematikai feladatok megoldása közben környezetismereti tudással is gyarapodhatnak a kisebbek.

A legifjabb generáció a jövő záloga

A környezettudatosság,és a természeti értékek fontosságának felismertetése különösen fontos feladat a legnyitottabb generáció, a kisiskolások körében. Ez vezetett az idei év újdonságához, hogy

immár iskolai kategóriában is lehetett pályázatokat beadni.

Szakkörök, osztályok, iskolák neveztek valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos témával, projekttel.

Borsó Bernadett, osztályfőnök, az új kategória győztese, az Apor Vilmos óvoda és általános iskola képviselője Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Klímatanács az Ozone Zöld-díj iskola kategóriában az alábbi sorrendet határozta meg:

  1. Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola 2/A osztálya (Győr)
  2. Kelenvölgyi Általános Iskola Ökocsapata (Budapest)
  3. Dömsödi Arany János Áltanos Iskola tanulói munkásságát (Dömsöd)
Ozone Zöld-díj díjátadó ünnepség 2015 november 18-án a Hotel Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első díjat a győri másodikos kisdiákok vitték el, akik ezzel az ismeretterjesztő videóval pályáztak.

A díjazottakkal csütörtök este 23:00-kor láthatnak hosszabb beszélgetést az OzoneNetwork tévé, Egyenlítő című napi vélemény,- és vitaműsorában. Az OzoneNetwork televízió csaknem kétmillió háztartásban érhető el már HD minőségben is.