Huszonháromezerre nőtt a kihalás által fenyegetett fajok száma

oroszlán
Two Lions sit at Kabul Zoo, 14 November 2005. Kabul Zoo had a collection of about 500 animals. But a decade of conflict in the 1980s, followed by years of tribal fighting around the Afghan capital, has left the zoo in shambles. AFP PHOTO / SHAH Marai
Vágólapra másolva!
A kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma egy év alatt több százzal emelkedett, most csaknem 23 ezret tartanak számon - közölte a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett állatok legújabb vörös listájának bemutatásakor keddre virradóan.
Vágólapra másolva!

Kihalás homeopátia miatt

A gyógynövények intenzív, orvosi célú begyűjtése is jelentős szerepet játszik a növényfajok kihalásában. Ehhez az életterek lerombolása mellett a gyógyászati céllal szedett növények túl intenzív gyűjtése is hozzájárult. Indiában 44 gyógynövény került a veszélyeztetett kategóriába. Ezeknek a növényeknek a gyökereit és gumóit nagy mennyiségben használják az ájurvédikus és a homeopátiás orvoslásban.

Az ibériai hiúz esetében sikertörténetről számolt be Inger Andersen, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) igazgatója. A macskaféle állományát tíz év alatt sikerült megháromszorozni, vagyis összesen mintegy 150 felnőtt állatra növelni.

Összességében nézve azonban nem ilyen jó a helyzet. Egyes növény- és állatfajok kritikus helyzetének hátterében

négyből öt esetben életterük elvesztése és romlása, az illegális kereskedelem és a más fajok térnyerése áll.

Ibériai hiúz Forrás: Wikimedia Commons

Ébresztő felhívás

Az aktuális jelentés elkészítéséhez a világszervezet több mint 77 ezer faj veszélyeztetettségét vizsgálta.

- vélte Andersen.

Még mindig veszélyeztetett az afrikai aranymacska, az új-zélandi oroszlánfóka és az oroszlán is. Az oroszlánok állományának megőrzése érdekében tett lépések Afrika déli részén sikert értek el, a kontinens nyugati és keleti részén azonban jelentősen csökkent az egyedszám az IUCN szerint. Ennek oka főként az állatok és telepesek, földművesek közti konfliktusok, a túlvadászat miatt a zsákmányállatok számának visszaesése, valamint az "állatok királyának" csontjaival és testrészeivel való illegális kereskedelem.

Forrás: AFP/Shah Marai

A növények közül sok kosborfélét fenyeget a kihalás az ázsiai trópusokon. Bár ezek az orchideafélék a veszélyeztetett állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény, a CITES védelme alatt állnak, illegális kereskedelmük virágzik. A növények mesterséges környezetben fennmaradnak, azzal viszont, hogy a vadon élő példányok eltűnnek, jelentős mértékben veszítenek genetikai sokszínűségükből.