Nézze meg a befagyott Niagarát!

befagyott Niagara vízesés
NIAGARA FALLS, CANADA- FEBRUARY 20: The American side of the Niagara Falls are almost completely frozen after a prolonged period of extreme cold on February, 20 2015 in Niagara Falls, Canada. Much of the United States and Canada are experiencing unusually cold weather with record low temperatures and the wind chill factors making it feel well below freezing. Aaron Vincent Elkaim/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Február végéig marad az extrém fagyos idő az Egyesült Államok keleti részén. A rendkívüli hideg miatt ugyan befagytak a három niagarai vízesés egyes szakaszai, a Niagara folyó azonban még leömlik a mélységekbe.
Vágólapra másolva!

Kettévágta az Egyesült Államokat a sarkvidéki eredetű hideg levegő. Míg a nyugati államokban szokatlanul langyos a tél, addig a Mississippi völgyétől keletre rendkívül hideg van.

A szinte teljesen befagyott Niagara-vízezés Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim

Az elhúzódó telet az okozza a keleti parti államokban, hogy Szibériából fagyos légtömegek áramlanak az Északi-sarkvidéken keresztül Kanada és az USA keleti része felé. A levegő fagyos tundravidék, jég- és hóborította tenger, illetve szárazföld fölött áramlik, így esély sincs rá, hogy valamelyest emelkedjen a hőmérséklete.

A hőérzetet még tovább csökkenti a hideg szél Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim

Floridában is fagy volt

A héten sorra dőltek meg a fagyrekordok az USA-ban. A pennsylvaniai Erie-ben utoljára 1994-ben volt ilyen hideg: hétfőn -27,7 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet. Jamestownban (New York állam) csütörtökön -35 fok volt, és korábban 1979-ben volt ekkora fagy. A michigani Flintben -31,6 fokot mértek, utoljára 1976 telén süllyedt ennyire le a hőmérséklet. A floridai Orlandóban most 0 fokig csökkent a hőmérséklet, beállítva az 1958-as hidegrekordot.

Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim
Fotózzák a vízesést Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim

Eltart még

Az előrejelzések szerint február utolsó hetében is kitart még a szokatlan fagy, ráadásul március első hete is valamivel hűvösebbnek ígérkezik az ilyenkor megszokottnál. Az USA-ban szombatig legalább huszonnégyen haltak meg a hideg miatt.

Vízpára száll fel a vízesésnél Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim
Forrás: AFP/Aaron Vincent Elkaim

A jég súlya alatt lehjlanak a fiatal fák ágai a Niagara folyó partján, a New York állambeli Niagara Fallsban 2015. február 20-án Forrás: MTI/ap/Carolyn Thompson