Ismét jön a viharos tél. Miért?

légáramlás, hőmérséklet, előrejelzési térkép
Előrejelzett áramlási kép és hőmérséklet a 850 hPa-os (~1500 méter magas) szinten vasárnap délben.
Vágólapra másolva!
Előbb egy hidegfront robog át az ország felett, majd hétfőn melegfront miatt jön az újabb havazás, havas eső és eső. Rossz napjaik lehetnek az időjárás-érzékenyeknek.
Vágólapra másolva!

Szombaton még többnyire sütött a nap annak a hatalmas nyugat-európai anticiklonnak köszönhetően, amely nyugat felől nyúlt be az ország fölé. Az anticiklon többnyire száraz, derült, eseménytelen időjárást okoz a magas légnyomás miatt.

Érezhetően hidegebbnek tűnik az idő

A nyugalom azonban még egy napot sem tartott. Vasárnap egy markás hidegfront vonul át Magyarország fölött. A front észak felől érkezik, és sokfelé viharos északi szél kíséri – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzésében. Vasárnap napközben 0-5 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de három-négy fokkal hidegebbnek tűnik az idő a szél miatt.

Vasárnap: akár magas hótorlaszokat is emelhet a viharossá fokozódó szél, attól függően, mennyire tömör a hóréteg, és milyenek a terepviszonyok Forrás: OMSZ

Kellemetlen fronthatás

Az időjárás-érzékenyek erős hidegfronti hatásra számítsanak, amely görcsöket okozhat, ráerősíthet a reumatikus fájdalmakra. Ilyenkor ingadozhat a vérnyomás, sőt a gyorsan beáramló fagyos, száraz, hideg levegő miatt tompa fejfájás, migrén is jelentkezhet. Gyorsan kiszáradhat a bőr, ezért ajánlott rétegesen öltözködni, védeni a kezet-lábat a hideg ellen, és minél több meleg folyadékot fogyasztani.

Aztán jön a melegfront

Hétfő: egy melegfront felhőzete nyúlik el hosszan Skandinávia irányából dél felé, csapadékot hozva Forrás: OMSZ

Hétfőn sem lesz nyugodtabb az idő. Éppen hogy elhagyja az országot a hidegfront, egy melegfront felhőzete érkezik északnyugat felől, és egyre több helyen beborul az ég. Az újabb front havat, havas esőt, majd esőt hoz.

Akár 10 centiméternél több megmaradó hó hullhat, erre a Dunántúl nyugati részén van a legnagyobb esély. A legtöbb friss hóra viszont Ausztriában, főleg az Alpoktól északra kell számítani. A gyorsan vonuló frontok következményei (viharos szél, hófúvások) miatt mindenesetre figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ vasárnapra és hétfőre.

A melegfront miatt leginkább a nap második felében és keddre virradó éjszaka hullik a hó Forrás: OMSZ

A havazástól a hószállingózásig

Kedden már valamivel nyugodtabb lesz az időjárás. Lassan vékonyodnak a felhők, de jellemzően azért erősen felhős vagy egyenesen borult időre kell számítani. Havazás még lehet a Dunántúlon, a Dunántúl nyugati részén havas eső, eső is előfordulhat, este kis területen átmenetileg ónos eső is eshet. A keleti országrészben ugyanakkor hószállingózás vagy gyenge havazás lehet.