Páros felhőörvény táncol az Indiai-óceánon

Eunice, Diamondra, trópusi ciklon, műholdkép
Nyugaton az Eunice, keleten a Diamondra. A kép úgy készült, hogy az EUMETSAT műholdak infravörös hullámhosszon készült felvételeit ráültették a NASA 2002-es „Kék üveggolyó” kompozit fotójára http://hu.wikipedia.org/wiki/Kék_üveggolyó
Vágólapra másolva!
Ritkán látni két trópusi ciklont, amely ennyire közel kavarog egymáshoz. A két ciklonban viharos, sőt orkánerejű szél fúj, szerencsére a nyílt óceánon, lakott területektől távol.
Vágólapra másolva!

Eunicének és Diamondrának nevezték el a meteorológusok azt a két trópusi ciklont, amely most az Indiai-óceánon kavarog. Az utóbbi január 26-án alakult ki, és pár nap leforgása alatt legyengül.

Nyugaton az Eunice, keleten a Diamondra. A kép úgy készült, hogy az EUMETSAT műholdak infravörös hullámhosszon készült felvételeit ráültették a NASA 2002-es „Kék üveggolyó” kompozit fotójára Forrás: 2015 EUMETSAT

Az egyik szétoszlik, a másik most erősödik meg igazán

A Diamondrában január 27-én 83 kilométer/órás szélsebességet mért az amerikai haditengerészet pearl harbori egyesített tájfunriasztási központja, a JTWC. Előrejelzésük szerint a ciklonban előbb fokozódik a szélsebesség, elérve a 100-102 km/h-t, majd gyorsan szétoszlik.

Az Eunice viszont egyre erősebben kavarog. A maximális szélsebesség a ciklonban 157,4 km/h volt kedden, ami már bőven orkánerejűnek számít. A JTWC szerint a következő napokban az Eunice tovább erősödik, a maximális szélsebesség pedig eléri a 240 km/h-t. A két trópusi vihar szerencsére a legközelebbi lakott területektől biztonságos, legalább ezer kilométeres távolságban kavarog.