Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága kedden megszavazta azt a javaslatot, amely - az eddigi szabályozást megváltoztatva - széles körben lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy uniós szintű engedélyezés ellenére is megtiltsák genetikailag módosított organizmusok, vagyis közkeletű rövidítéssel a GMO-k termesztését a saját területükön.
Vágólapra másolva!

Marco Contiero, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet agrárpolitikai igazgatója nyilatkozatban méltatta az EP-szakbizottság által megszavazott javaslatot, amely - megfogalmazása szerint - lényegesen jobb a tagállamok által az Európai Tanácsban elfogadott szövegnél, azt ugyanis erőteljesen befolyásolta a GMO-párti brit kormányálláspont. Contiero szerint a mostani szavazás elősegíti azt, hogy szilárd jogi alapot teremtsenek az európai országoknak ahhoz, hogy saját területükön megtiltsák a GMO-alkalmazást. A döntés egyúttal megnehezíti a biotechnológiai iparág képviselőinek dolgát, ha bíróságon akarják megtámadni az ilyen termesztési tilalmat.

A parlamenti szakbizottsági javaslat megerősítené a tagállamok azon jogát, hogy környezetvédelmi aggodalmakra hivatkozva tilalmat rendeljenek el a GMO-termesztésre, és korlátozná a biotechnológiai vállalatok szerepét a döntéshozatalban. Ezek után az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - az Európai Bizottság bevonásával - az elkövetkező hetekben kísérletet kell tennie az álláspontok összebékítésére.

Az Európai Tanács nem szeretne ilyen szigort

A GMO-párti kormányok álláspontját is tükröző tanácsi álláspont értelmében a nemzeti tilalom elrendelésekor nem lehetne környezetvédelmi aggályokra hivatkozni, a tilalmat elrendelni akaró kormánynak kötelessége lenne konzultációt kezdeményezni a biotechnológiai vállalatokkal, és az uniós elvi engedély megadása után két évvel már semmiképpen nem lenne szabad fenntartani nemzeti tilalmat.

Magyarország alaptörvényében rögzítette: területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni, és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani.