Így még sohasem láttuk, mi van az óceánok alatt

tengeraljzat, térkép, Scripps Oceanográfiai Intézet
Vágólapra másolva!
Több ezer ismeretlen hegység bukkant elő a tengeraljzat eddigi legrészletesebb térképén, de új kapcsolatot találtak Afrika és Dél-Amerika között. Az adatok a Google tengeri térképére is rákerülnek.
Vágólapra másolva!

Több ezer, eddig ismeretlen hegység, korábban nem látott részletességű információk a kontinensek kialakulásáról. Nem, nem egy távoli bolygóról van szó, hanem a Földről, pontosabban a tengeraljzatról, amelyet a megfigyelési-mérési nehézségek miatt jóval kevésbé részletesen ismerünk, mint a Hold vagy a Mars felszínét (ez akadályozza leginkább a maláj gép roncsainak megtalálását).

A san diegói Scripps Oceanográfiai Intézetben két, korábban erre a célra nem használt adatbázist felhasználva dolgozták ki a tengeraljzat új térképét, amely kétszer olyan pontos, mint a szinte húsz évvel ezelőtti korábbi változat.

Az új tengeri világtérkép. Kék színek jelzik a legnagyobb mélységeket. Nézze meg a térképet nagy méretben itt! Forrás: Scripps Institution of Oceanography/David Sandwell

A kutatók az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 és a NASA Jason-1 műholdjának méréseit dolgozták fel. Az első műhold alapvetően a tengerjég megfigyelésére való, de folyamatosan monitorozza a világóceánt, a másikat szolgálatának utolsó évében a Föld mágneses terének mérésére állították át.

A legjellemzőbb felszínformánk

Az intézetben egy modell segítségével nyerték ki a tengeraljzaton észlelhető gravitációra vonatkozó adatokat, majd ezeket a korábbi információkkal egészítették ki. A Science-ben bemutatott térkép több ezer tenger alatti hegységet mutat be részletesen (hegységnek a legalább ezer méteres kiemelkedés számít). „A térképen most világosan látszik, hogy az óceáni hegység a leggyakoribb felszínforma a bolygón” – mondja a kutatás vezetője, David Sandwell, a Scripps geofizikai intézetének professzora.

Az Indiai-óceán az új térképen. Piros pöttyök mutatják az 5.5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengéseket. Itt találkozik az afrikai lemez (balra) az indo-ausztráliaival és az antarktiszival. Ezen az alig felderített tengerrészen keresik az MH370-es járat roncsait (nézze meg nagy méretben itt!) Forrás: Scripps Institution of Oceanography/David Sandwell

A térkép a mélytengeri aljzat lemeztektonikájáról is új információkat szállít. Ilyen például a kapcsolat Dél-Amerika és Afrika közöt, vagy az újabb bizonyíték arra, hogy 150 millió évvel ezelőtt még tektonikusan aktív hátság húzódott a Mexikói-öbölben, amelyet most legalább másfél kilométer vastag üledék borít.

Rákerül a Google térképére

A kutatás gyakorlati haszna, hogy az óceánok 80 százalékán pontosítani lehet a mélységbecsléseket, kiegészítve a hajókról végzett mélységmérési adatokat. A Google készülő tengeri térképének is ez az új kutatás lesz az alapja. Fontosságát jelzi, hogy a vizsgálatot három amerikai intézmény, a Nemzeti Tudományos Alapítvány, a Hajózáskutatási Hivatal és a Nemzeti Térinformatikai Ügynökség, valamint a ConocoPhillips olajcég támogatta.