Nem kérünk többé a piszkos olajpénzből!

John D. Rockefeller, 1901, karikatúra, Puck
John D. Rockefeller mint az ipar császára a Puck magazin 1901-es karikatúráján
Vágólapra másolva!
A diákok nyomására adnak el több milliárd forintot érő olajipari részvényt a Glasgow-i Egyetemen. A Rockefellerek is bejelentették, a mesés olajvagyonból létrehozott alapítványuk megszabadul olajipari érdekeltségeitől.
Vágólapra másolva!

18 millió font, azaz 6,9 milliárd forint. Ennyit ér a Glasgow-i Egyetem befektetései közül az a részvénycsomag, amelyeket olaj- és gázcégek, szénbányászattal foglalkozó vállalatok részvényeiből vásároltak korábban. Az egyetem most bejelentette, hogy tíz éven belül eladja ezeket az értékpapírokat, amelyek az intézményt fenntartó alapítvány vagyonának körülbelül 4 százalékát teszik ki.

A Glasgow-i Egyetem 2013-ban a világ 51. legjobb egyeteme lett a QS World University Rankings toplistán Forrás:Flickr/ Mike Thomson

Ez az első ilyen döntés a brit felsőoktatás történetében. Az egyetem a lépéssel 1300 diák követelésének enged, akik tüntetésekkel, sőt egy eljátszott olajszennyezéssel hívták fel a figyelmet a problémára. Az egyetemet vezető testület titkára, David Newall válaszul azt közölte, hogy az egyetem belátja, milyen súlyos következményekkel járhat a klímaváltozás, és egyúttal kötelezettséget vállalt arra, hogy az intézmény szén-dioxid-kibocsátását is mérsékelni fogják.

A glasgow-i ezzel tizenhárom amerikai egyetemhez és számos más intézményhez csatlakozik, amelyek bejelentették, hogy visszavonják olaj- és gázipari, valamint szénkitermelési befektetéseiket – írja a BBC.

John D. Rockefeller mint az ipar császára a Puck magazin 1901-es karikatúráján Forrás: Wikimedia Commons

Elképesztő olajvagyon

A szeptemberi, New York-i klímacsúcs előtt jelentette be a Rockefeller-testvérek Alap, az USA leggazdagabb családjának 1940-ben alapított jótékonysági szervezete, hogy eladja minden, a fosszilis energiahordozóhoz kapcsolódó részvényét és egyéb vagyonelemét. Az alap összesen 860 millió dollárt kezel.

A bejelentés érdekessége, hogy az alapítvány nem jött volna létre, ha John D. Rockefeller nem halmozott volna fel legalább 390 milliárd dolláros vagyont a Standard Oil olajcéggel (inflációval kiigazítva, 2007-es adat). A Standard Oil utódcége a ConocoPhillips, az Amoco (ma a BP része), a Chevron, az ExxonMobil és a Pennzoil.

Rengeteg, de még mindig kevés

A klímacsúcs kapcsán eddig 181 intézmény és 656 magánszemély jelentette be, hogy eladja olaj- és gázipari érdekeltségeit. A glasgow-in kívül az Edinburghi Egyetemen, valamint az Oxfordi Egyetemen került napirendre az olaj-, gáz- és szénipari részvények eladása. Oxford esetében 3,8 milliárd fontot érő vagyonról van szó. Ez 1475,8 milliárd forint – összehasonlításként az összes egyetem és főiskola 136,7 milliárd forint költségvetési támogatást kap 2014-ben.

Noha az egyes intézmények szintjén a befektetések átcsoportosítása, eladása jelentős lépés, mindez nem rengette meg magukat az érintett vállalatokat. Az olaj-, a gáz- és a széncégek a világgazdaság legtöbbet érő vállatai közé tartoznak. Összesített részvénypiaci értékük 5000 milliárd dollár, mert jelentős profitot termelnek, és az osztalék miatt kedvelik a befektetők.