Ilyen volt és ilyen lett a gyilkos tájfun

Fanfon, tájfun, Japán, műholdkép
Távolodik a tájfun Japántól
Vágólapra másolva!
Trópusi viharrá szelídült a Fanfon tájfun az amerikai haditengerészet pearl harbori egyesített tájfunriasztási központjának friss elemzése szerint. A forgószél elkerülte Tokiót.
Vágólapra másolva!

A Fanfon japán idő szerint hétfő reggel 8 óra 45 perc körül ért partot Hamamacunál (közép-európai idő szerint 1 óra 15 perc körül hétfő hajnalban). A tájfun 144 kilométer/órás széllel érkezett, a legerősebb széllökések sebessége elérte a 185 kilométer/órát, de végül Tokió belvárosában csak 75 kilométer/órás volt a legnagyobb széllökés hétfő délelőtt.

A Fanfon szeme október 3-án 01:55-kor a Csendes-óceán nyugati részén (koordinált világidő szerint). A felvételt a NASA Terra műholdja készítette Forrás: NASA Goddard MODIS Rapid Response Team

A Fanfon mintegy 74 kilométer/órás sebességgel mozog kelet-északkeleti irányban. Középpontja, a tájfun szeme már elhagyta Japán központi szigetét, Honsút. Ez látszik azon a műholdképen, amelyet az egyesített tájfunriasztási központ, a JWTC közölt (lásd lentebb).

Gyorsan veszít az erejéből

Az előrejelzések szerint a tájfun tovább gyengül a következő tizenkét óra leforgása alatt. A szélsebesség 111 km/h-ra csökken, a maximális széllökések a 140 km/h-ra csökkennek. Keddre 55 kilométeresre gyengül a szél a trópusi ciklonban, és a legerősebb széllökések 74 km/h-t érik el a JWTC szerint. A tájfunok gyorsan gyengülnek, amint hidegebb vizek fölé érnek, valamint a szárazföldön a súrlódás és a heves esőzés is jelentősen csillapítja a veszélyes időjárási jelenséget.

Távolodik a tájfun Japántól Forrás: JTWC

Sok esőt hozott

Honsú keleti részén már vasárnap is szakad az eső a Fanfon miatt. Egyes vidékeken több mint 300 mm csapadék hullt, volt, ahol 50-80 mm esett egy óra alatt. A japán meteorológiai ügynökség földcsuszamlások, árvizek és nagy hullámverés miatt adott ki riasztást. A LifeInfo videója:

A japán NHK közszolgálati tévé szerin 300 ezer, az Associated Press szerint 400 ezer embernek ajánlották, hogy hagyja el a tájfun útjába eső otthonát. Helyi idő szerint hétfő délután mintegy 30 ezer háztartásban nem volt áram. A viharnak egyelőre három áldozata van. A déli Okinava szigetén söpörtek el a helyenként 12 méteres hullámok három amerikai katonát, akik a tengerparton fotóztak.

A tájfun neve fenevadat jelent lao nyelven. Sorrendben ez a 18. trópusi ciklon, amelyik ebben a szezonban a Csendes-óceánon kialakult. Október 3-án volt a legerősebb, akkor 230 km/h-vel fújt benne a szél, sőt rövid időre a szélsebesség elérte a 250 km/órát, ami miatt egy darabig szupertájfunnak minősült a Fanfon.