Hogyan pályázzon vadonatúj kazánra?

Vágólapra másolva!
Családi házak és kis társasházi lakások tulajdonosai pályázhatnak, nem csak új kazánra, de csövekre, radiátorokra is. Megjelent a részletes tájékoztatás az egymilliárdos kormányzati fűtéskorszerűsítési pályázatról.
Vágólapra másolva!

Tizennégy pontban magyarázza el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, milyen feltételekkel lehet igénybe venni a szeptember 22-én kiírt kazáncsere-támogatást. A pályázat keretösszege egymilliárd forint, a cél a lakások szén-dioxid-kibocsátásának leszorítása.

Hogyan zajlik?

A pályázat négy szakaszból áll. Az érdeklődőnek először regisztrálnia kell a kormányzati ügyfélkapun, majd a pályázati portálon, a zfr-kazancsere.hu-n – az oldal számlálója szerint péntek kora délutánig 3042-en regisztráltak. Szeptember 22-től harminc napon át lehet tanulmányozni a kiírást, megtervezni a beruházást.

Magát a pályázatot október 22-től lehet benyújtani január 31-ig, ám ha a keret hamarabb kimerül, új pályázatot már nem fogadnak be. A pályázatokat szakértők értékelik, a fő szempont, hogy az illető minél több energiát takarítson meg új kazánjával. A pályázatokról a fejlesztési miniszter dönt. A sikeres pályázóknak a kazáncsere után harminc napjuk van arra, hogy számláikat beküldjék, ezután utalják számukra a vissza nem térítendő támogatást.

Mire lehet pénzt kapni?

Nem csak új kondenzációs kazán vásárlására és felszerelésére, hanem a már meglévő fűtés radiátorainak és/vagy csőhálózatának cseréjére. Lehet pénzt kérni kéményátépítésre, a fűtési- és használati melegvizes rendszer átalakítására, a rendszer vezérlésének kiépítésére és egyéb járulékos munkákra. A pályázatba bele lehet számítani az energetikai tanúsítás, a tervezés, az engedélyeztetés költségeit, valamint a szakhatósági költségeket.

Csak új kazán, lakásbővítés kizárva

Fontos körülmény, hogy csak új berendezésekre lehet pályázni, használtakra nem. Családi házakkal és olyan lakásokkal lehet pályázni, amelyek legfeljebb négy lakásból álló, nem paneltechnológiával épült ingatlanban állnak. Társasházként nem lehet pályázni, csak lakásonként. A pályázónak egy legfeljebb három hónapja kiállított víz-, gáz- vagy villanyszámlával kell igazolnia, hogy az ingatlanban valóban laknak.

Olyan beruházás viszont nem támogat az állam, amelyben a szóban forgó lakást bővítik, átalakítják, átépítik, és ezért cserélik a fűtést.

Munkadíj, szakértői díj

A pályázó a beruházás árának (az elismerhető kivitelezési költségeknek plusz a szakértői díjaknak) a maximum 40 százalékát kapja meg támogatásként, de az összeg nem lehet több 650 ezer forintnál.

A pályázóknak érdemes figyelembe venniük, hogy a munkadíjat csak az anyagköltség 40 százalékáig téríti meg az állam. A szakértői díjból csak a kivitelézési költség 8 százalékának megfelelő részt támogatják (ha tehát a munka és a szakértők ennél többe kerülnek, azt a pályázónak kell kifizetnie). További információk a ZFR oldalán.